Разследването срещу бившия директор на фонда за лечение на деца Павел Александров е на много ранен етап. Обвиненията са схематични, като са преписани текстове от Наказателния кодекс. Това заяви пред журналисти адвокатката на Александров – Диана Ангелова, цитирана от БТА. Тя отбеляза, че така те няма как да изградят защита.

Адвокатката смята, че при обиска са допуснати редица нарушения. Например в описа съществувала „папка с документи”, но не било ясно какво съдържа тя. Часовниците били описвани като сребрист и златист.

Защитничката  е категорична, че част от действията на разследващите са били преднамерени, като целта била Павел Александров да бъде унижен. Нямало как той да е одобрявал сам плащания. Всички те са минавали за одобрение през Министерство на здравеопазването. Освен това всичко било съгласувано с обществения съвет на фонда.

Относно обвиненията, че бившият шеф на Фонда за лечение на деца е работил само с Гюрай Ходжев, адвокат Ангелова обясни, че той е бил единствен представител на турска болница в България. Тя не изключва с ареста на Александров да се цели и удар по Ходжев, като можело да има връзка и с разширяването на дейността на турската болница.

Диана Ангелова коментира още, че заповедта за уволнение на Александров е била подготвена предварително. Според нея това говорело, че целта е да бъде назначен друг човек.

Тази сутрин съпругата на Павел Александров – Мария, е дала показания в ГДБОП. Тя е представила данъчните си декларации за доходи, които удостоверявали заеманата от нея висша банкова позиция.

Съпругата и адвокатката искат на семейството да бъдат върнати иззети при акцията по задържане на Александров ценности. Адвокат Ангелова щяла да депозира молба за това. Към нея ще бъдат приложени и всички сертификати, които удостоверяват произхода на монетите. В монетния двор пък имало и списък кой какви монети е закупувал. Съгласно закона обаче тези вещи могат да бъдат върнати, след като разследването приключи или по решение на прокурора по-рано.

Адвокатката обясни още, че Павел Александров не е имал достъп до сейфа за ценности, тъй като той е бил наето от съпругата му й първия им мъж, който е починал.