Завеждащият отдел "Инспекторат" при Върховна касационна прокуратура - прокурор Малена Филипова, образува досъдебно производство - следствие срещу Петър Чалъмов.

Причините за това са нарушения и неизпълнения на служебните задължения, както и превишаване на права в качеството му на длъжностно лице - заместник-районен прокурор на Софийска районна прокуратура.

От това са настъпили значителни вредни последици за прокуратурата на Република България, за нейния авторитет и доверието в съдебната система, се посочва в съобщението на прокуратура.

 Пресцентърът на прокуратурата съобщи още, че през юни тази година прокурори от отдел „Инспекторат" и отдел „Противодействие на организираната престъпност и корупцията" са образували досъдебно производство - следствие срещу Карен Бейлерян за това, че като длъжностно лице - и.д. прокурор в Окръжна прокуратура-Варна се е опитал да спомогне да бъде осуетено наказателно производство.
Досъдебното производство е и за това, че е направил опит да принуди адвокат от гр. Варна да даде неверни обяснения по извършваща се проверка от Военно-окръжна прокуратура-Варна.

Образувано е и досъдебно производство - следствие срещу Тони Томов за това, че като длъжностно лице - и.д. прокурор в Окръжна прокуратура-Варна се е опитал да спомогне да бъде осуетено наказателно преследване.
Досъдебното производство е и за това, че е направил опит да принуди адвокат от гр. Варна да даде неверни обяснения по извършваща се проверка от Военно-окръжна прокуратура - Варна, се казва още в съобщението.