От Пазарджишката окръжна прокуратура признаха, че служители на ГД "БОП" проверяват за теч на данни. Има неправомерен достъп до информационна система - Национална здравна информационна система. Получена е информация за личните здравни данни на физически лица, касаещи ваксинационния им статус и случаят не е маловажен.

От държавното обвинение квалифицират това като престъпление по чл.319а ал.1 от НК.

Резултатите от проверката са постъпили в прокуратурата в Пазарджик, с мнение за образуване на досъдебно производство.

С постановление от 14 юли 2022 г. на пазарджишката окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че в периода от 06 януари 2022г. и на 07 януари 2022г. в гр. Велинград неправомерно е осъществен достъп до информационна система - Национална здравна информационна система, като е получена информация относно лични здравни данни на хора за ваксинационния им статус.

От прокуратурата увериха, че не отговарят на истината твърденията, че срещу журналистката Мария Цънцарова е образувано досъдебно производство. Предмет на досъдебното производство са фактите и обстоятелствата, относими към предмета на престъплението. По досъдебното производство не е повдигнато обвинение, като на настоящия етап се събират писмени доказателства и се извършват разпити на лица в качеството на свидетели.