На ГКПП-Кулата са задържани над 9 млн. къса контрабандни цигари. Папиросите са спипани при съвместна операция на митничари и граничари, съобщават от Агенция „Митници” и пресцентъра на МВР. Те били превозвани в камион с полска регистрация, който влизал у нас от Гърция.

Превозното средство попаднало в рисков профил на митниците и органите на гранична полиция. Затова камионът бил сканиран. Била установена необичайна плътност за превозвания товар – части за вентилатори.

След като бил разтоварен камионът, били открити 914 мастербокса с общо 46 000 стека цигари от една и съща марка. Общият брой на папиросите възлиза на 9 139 200.

Камионът е бил задържан в Митническо бюро-Кулата.

На съвместен брифинг по повод задържането прокурорът от Окръжна прокуратура-Благоевград Георги Мадолев обясни, че шофьорът е задържан за 24 часа. Той е полски гражданин. Предстои да бъде привлечен като обвиняем.

Директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция”-Смолян Деян Моллов заяви, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на ГКПП Кулата през тази година.

От своя страна началникът на митница Югозападна Георги Александров подчерта, че стойността на дължимия акциз за укритото количество е около 2 000 000 лева. Въпросната марка цигари не е регистрирана у нас.

Заместник-директор на ОД на МВР – Благоевград Петър Зашев отбеляза, че днешното задържане е илюстрация на добрата работа на съвместните екипи, с участието на МВР, Гранична полиция и Агенция „Митници.