Спецсъдът гледа днес мярката на 16-годишното момче, което беше задържано в Пловдив за съмнения, че е вербуван от екстремисти от "Ислямска държава" и подготвя терористично нападение.

Специализираната прокуратура обжалваха решението на първоинстанционния съд, който реши момчето да остане при родителите си, вместо да лежи в ареста. Държавното обвинение настоява обвиненият да остане в изолирана среда и с него да работят психиатри.

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Бащата на арестувания за тероризъм 16-годишен сигнализирал властите преди месец

Момчето е абсолютна жертва на интернет според адвоката му

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация.

Припомняме, информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

"Всеки може да се сдобие с тази информация като се разходи из Пловдив. За един, два часа един добър журналист ще стигне до хората. Въпросът е изкушението да го напишеш, изкушението да се направиш на велик в случая ни носи щета. Няма как да не оповестим случая, тъй като той влиза в съда", каза Борисов и добави, че той и вътрешният министър Младен Маринов дори не искали да чуят името на задържания ученик, а от МВР качили само кадри от намерените взривоопасни вещества.

Борисов каза и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.

Обособяване "тих" антитерористичен център

Обособяване "тих" антитерористичен център

Отделени са средства, избрано е и място, но структурата няма да бъде публична