Въпреки че когато чул за първи път за "хавански синдром" помислил, че е конспирация, разследващият журналист Христо Грозев тръгнал и по тази следа, а с колегите забелязали тенденция - стотици хора по света, високопоставени и добре обучени в дипломация или служби, се оплакват от подобни симптоми и всички от тях са били в борба с руските служби. Оплакванията продължават с години. Пред БТВ Христо Грозев заяви, че това, което води до доказателство за съществуването на "хавански синдром" е обаче присъствие на група на руското военно разузнаване, която пътува по света. Тя наброява около 60-70 души. Веднага след пристигане на хора от групата започват и оплакваният на американски дипломати, които не знаят, че руснаците са там. Имаше корелация на присъствие, коментира той.

Групата разследващи журналисти са проследили шест такива случая - Франкфурт, Германия, през 2014 година, в Берлин през 2016 година, както и при две пътувания до Китай през 2016 г. и 2017 г.

Христо Грозев предполага, че ако това е операция на руското военно разузнаване се използват и местни хора, включително и военни аташета.

Кремъл отхвърли твърденията, че Русия стои зад "Хаванския синдром"

Кремъл отхвърли твърденията, че Русия стои зад "Хаванския синдром"

Никой никъде не е публикувал или изразявал убедителни доказателства, каза Дмтрий Песков

Има и българска следа - голяма част от хората от тази група са пътували и в България през 2014 и 2016 г., а същите хора, участвали в отравянето на Емилиян Гебрев, са пътували и там, където има случаи на "хавански синдром".

Има съвпадение по пристигане в България точно преди отравянето на Гебрев и с един руски бизнесмен, който е организатор на най-голямото спортно рали в света - рали "Пътят на коприната", което още преди година бе осветено от The Insider, Bellingcat, Der Spiegel и Le Monde, че е използвано като прикритие от убийците на Путин за пътувания по света.

Същият руски бизнесмен Булат Ахатович Янборисов пристига в България в същия ден, когато пристига групата, която отравя Емилиян Гебрев. Същият човек има имот на българското Черноморие, обясни разследващият журналист.

"За българското следствие е новина. За българските разузнавателни служби това не би трябвало да е новина. Въпросът е дали ще има действия на правоохранителните органи и на разследващите органи какво е правил този човек десетилетия на българското Черноморие", допълни още той.

Христо Грозев очаква още руски "изстрели Навални" за шантаж на Запада

Христо Грозев очаква още руски "изстрели Навални" за шантаж на Запада

Да свалим родовите очила и да сме подготвени за най-лошия сценарий

Грозев потвърди, че през 2022 г. се е случил обир в неговия дом, като целта е била да се открадне лаптопа, който се вижда и във филма "Навални". Влезли са българи, наети от руското разузнаване, но са взели грешния компютър. "Това е поредният гаф на руското разузнаване и на техните български, за съжаление, шпиони. Фактът, че са влезли в моя дом е стресиращ. Не съм единствения, който живее там", посочи Христо Грозев.

Der Spiegel: Българите, арестувани за шпионаж за Русия, влизали незаконно в дома на Христо Грозев

Der Spiegel: Българите, арестувани за шпионаж за Русия, влизали незаконно в дома на Христо Грозев

Търсили са лаптопа с разследването за отравянето на Навални