Районната прокуратура в Пазарджик е внесла обвинителния акт срещу Иван Евстатиев в районния съд в Панагюрище.

Обвинението е за съвкупление с непълнолетно момиче – на 16 години, като то е приведено в безпомощно състояние. Престъплението е по чл. 152 ал. 2 т. 1 във връзка с ал. 1 т. 3 от Наказателния кодек.

В обвинението е записано и престъпление по чл. 193, ал. 1 от Наказателния кодекс - за това, че опил с алкохолна напитка лице, ненавършило 18-годишна възраст.

Припомняме, в средата на януари месец 2016 година избухна скандал с бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който беше обвинен от своя бивша сътрудничка, че е изнасилил дъщеря й.

След арестуването на Евстатиев негови съграждани организираха редица протести под подозрението, че престъплението ще бъде прикрито. Самият Евстатиев получи инсулт в следствения арест и прекара известно време в болница. Въпреки здравословното му състояние съдът не уважи искането на защитата му да го освободи под домашен арест. Адвокатката му твърди, че Евстатиев е направил и опит за самоубийство и се намира в изключително тежко психическо състояние. 

Досъдебното производство беше образувано на 15 януари 2016 г. Разпитани са множество свидетели, назначени и изготвени са десет експертизи.

Иван Евстатиев остава в ареста, свалил 35 кг за 4 месеца

Иван Евстатиев остава в ареста, свалил 35 кг за 4 месеца

Пловдивският окръжен съд не пожела да го освободи

Иван Евстатиев е отказал да дава обяснения, посочват от прокуратурата. Припомняме, че самият кмет твърди, че момичето е правило доброволно секс с него.

Според обвинението Евстатиев и пострадалото 16-годишно момиче са се чули по телефона, като обвиняемият й честитил новата година и се разбрали да се видят някой път, когато той е в гр. Стрелча.

На 15 януари 2016 г. пострадалата минавала покрай хотел на бул. „България“ в гр. Стрелча. Там на пейка бил седнал Иван Евстатиев, който я поканил в хотелската си стая, където обичайно пребивавал.
Мъжът извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от алкохола. Двамата започнали да разговарят, като Иван Евстатиев подканял момичето да пие.

По време на срещата им пострадалата приела голяма количество концентрат, като по този начин била преведена в напълно неадекватно състояние от обвиняемия, след което той се съвкупил с нея.

Под въздействието на алкохола тя не можела да му окаже съпротива и след приключване на сексуалния акт заспала. През това време близките й я търсили по мобилния телефон, но не я открили.

По-късно Евстатиев я събудил и казал, че трябва да се прибира. При слизане по стълбите на хотела пострадалата залитнала, ударила си лицето в стената и си разкървавила долната устна.

Евстатиев я качил в джипа си и докато я карал към дома й, я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило.  По време на извършването на деянието момичето е била в средна степен на алкохолно опиване.

Ако Иван Евстатиев бъде признат за виновен той може да получи присъда по първото обвинение - по чл. 152 ал. 2 т. 1 във връзка с ал. 1 т. 3 от Наказателния кодекс, от три до десет години лишаване от свобода, а по второто обвинение - по чл. 193 ал. 1 от Наказателния кодекс – до шест месеца лишаване от свобода и глоба до 500 лева.