ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) има за цел подобряване и развитие на възможностите за взаимодействие на структурите за защита на населението и критичната инфраструктура. Другата много важна цел на дирекцията е свързана с надграждане и придобиване на нови функционални възможности на TETRA системата.

Мерките представи директорът на дирекция "Оперативни дейности" при ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" при МВР (ГДПБЗН) Красимир Шотаров на пресконференция, посветена на постигнатите до момента резултати по проект "Развитие и модернизация на Националния оперативен център" (НОЦ) и областните оперативни центрове (ООЦ) чрез изграждане на базисна инфраструктура за реакция при спешни повиквания.

Проектът, чиято продължителност е 36 месеца, е на стойност 3 195 000 евро. Той се финансира със средства на Фонд "Вътрешна сигурност". Партньор по проекта е Дирекция "Комуникационни и информационни системи" (ДКИС) - МВР.

Шотаров припомни, че в продължение на години ГДПБЗН е реализирала много проекти за подобряване условията за службите на пожарната техника, но чрез настоящия проект се пристъпва към създаването както на много по-добри условия на районните екипи, така и на дейността на МВР.

Стана ясно, че средствата по проекта имат за цел да подпомогнат и Районна служба на пожарната безопасност и защита на населението да се свърже с компютри, мултифункционални устройства, които да подобрят бързи реакции на всяка една единица в системата. Чрез нововъведенията се очаква действията по отношение на вземането на решения при бедствия, аварии, катастрофи и инциденти да бъдат по-спокойни, поясни Шотаров.

"Всички специфични цели по проекта ще се изпълнят", увери той.

Сред другите по-важни специфични цели, които сме си поставили са осигуряване на условия за своевременна оценка на обстановката и вземане на информирано управленско решение при пожари, бедствия, извънредни ситуации, катастрофи и кризи, свързани със сигурността, обясни Шотаров.

По време на брифинга бе осъдено и разширяването на радиопокритието на системата за мобилни комуникации (TETRA) за взаимодействие на структурите в района и за удобство на обществото.

Предвиденият бюджет за извършването на дейността на TETRA системата е 2 190 000 евро и целевата група, която обхваща са пожарникари, спасители, доброволци и служители от специализираните формирования на структурите на Единната спасителна система и органите на изпълнителната власт, уточни Шотаров.

Той допълни, че чрез нея се очакват да се извършват редица дейности като обновяване на софтуера за управление на мрежата на 33 мрежови елемента, хардуерен ъпгрейд на TETRA базовите станции, доставка и инсталации на TETRA базовите станции.