През месец септември 2024 г са задържани 976 за производство, притежание и разпространение на наркотични вещества, съобщават от прокуратурата. Това показват данните от Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР за подпомагане на разследванията за нелегална миграция и наркотрафик.

През септември са образувани общо 505 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотични вещества. През изминалия месец специализираните полицейски операции са 543 на брой.

От прокуратурата съобщават, че през септември са проведени и 458 операции срещу незаконната миграция, при които са задържани 666 лица от трети страни, незаконно пребиваващи у нас. Образувани са 182 производства за трафик на хора.

В периода 1-30 септември 2024 г. са разкрити 21 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества. При една от специализираните полицейски операции на територията на област Варна и градовете Враца, Шумен и Бургас е установена високотехнологична лаборатория с инсталация за извличане на канабиноиди и производство на тетрахидроканабинол.

По време на акцията са установени 13 оранжерии от закрит тип, където са намерени и иззети 4382 растения и бидони със суха тревиста маса (около 300 кг). От адреси в гр. Варна са иззети 8 бидона и 17 вакумирани пликове, съдържащи суха маса с общо тегло 160 кг, 45 метални бутилки от 1 кг с хексахидроканабинол, 4014 капсули с течност за "вейп", 1717 "вейп" устройства и др. Задържани са 10 български граждани.

Прокуратурата отчита през септември също 263 съдебни акта, влезли в сила за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 130 съдебни акта за незаконно превеждане през границата и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

Прокуратурата се похвали с повече дела за наркотици и нелегална миграция през май

Прокуратурата се похвали с повече дела за наркотици и нелегална миграция през май

Задържани са общо 224 незаконно пребиваващи граждани