Около 53 пистолета от различни марки и модели, огромно количество боеприпаси, фалшиви лични документи, заглушители, бронежилетки и 80 килограма хероин са иззели служители на Спецпрокуратурата и ГДБОП. Акцията срещу организирана престъпна група, занимавала се с оръжие и наркотични вещества (хероин) за Англия е проведена заедно с британските правоохранителни служби.

Toва обяви ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров на брифинг пред журналисти.

Информацията за тази престъпна група е получена в началото на септември и е установено, че двама българи и един англичанин чрез куриерски пратки насочват към територията на Англия оръжия и наркотични вещества.

Тримата са били задържани на 13 септември, а при задържането им са установени около 53 пистолета от различни марки и модели, огромно количество боеприпаси, фалшиви лични документи, заглушители, бронежилетки и 80 килограма хероин.

Един от арестуваните е с обявена европейска заповед за арест на територията на Англия. Установен е къде живее, къде е неговата квартира. Уведомените са службите в Англия и са започнали целенасочени действия на тяхна територия. Задържани са още няколко души, намерени са оръжия, боеприпаси и наркотични вещества.

Събраните доказателства в рамките на 72-часовото задържане са достатъчно обемни, за да послужат пред съда да вземе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", която в момента се гледа.

На територията на Обединеното кралство са задържани трима души, у които са открити оръжия, боеприпаси и наркотични вещества.

В началото на разследването на българските служби не са били наясно кой е българският гражданин, свързан с наркоразпространение на изключително ниско ниво у нас. За около седмица органите на властта установили няколко души около него, свързани с трафика на оръжие, разясни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Подобен тип досъдебни производства и реализация дават резултата, отчетен от Европейската комисия, посочи и зам.-главният прокурор Иван Гешев. Този резултат е важен за цялата държава и се дължи на специализираните структури от съдебната власт, МВР и ГДБОП.