Върховният касационен съд върна делото срещу Максим Стависки за ново разглеждане от бургаския Апелативен съд.

Припомняме, делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне се води заради катастрофата край река Ропотамо миналото лято, при която загина Петър Петров от Сливен, а 17-годишната Мануела Горсова е с тежки мозъчни увреждания.

Прокуратурата и близките на пострадалите поискаха ефективна присъда за Максим Стависки, както и по-големи парични обезщетения.

Присъдата, която бе обжалвана е две години и шест месеца затвор условно, 80 хил. лева за Мануела Горсова и по 90 хиляди лева за родителите на загиналия Петър.

Върховният съд приема, че долната инстанция не е проверила достатъчно пълно изводите от от фактите - на какво се дължи навлизането от страна на Стависки в насрещната лента за движение.

ВКС приема като основен упрекът на прокуратурата към съда "за задължението да мотивира изводите си, че и чрез условното осъждане ще въздейства предупредително и възпиращо не само спрямо извършителя, но и върху другите членове на обществото.

Според върховните съдии липсва обсъждане на събраните по делото доказателства, от гледна точка на възможността подсъдимия да бъде превъзпитан, предвид поведението му след респектирането му от надлежните органи.

ВКС задава въпроса дали при това демонстративно несъобразяване не само с установения ред - управление на мощно моторно превозно средство със скорост 45км/ч над разрешената за този пътен участък, с алкохолно съдържание в кръвта далеч надвишаващо допустимите граници - но и с указанията на органите, осъществяващи контрол, подсъдимият не се нуждае от по интензивен начин на реализиране на наказателна принуда.

Съдебният акт да може да бъде разбран, е изискване на закона. Трябва да бъде ясно, защо се приема едно, а не друго, коментира решението на съда Явор Нотев, един от адвокатите на Максим Стависки.

С това решение не се слага точка за изхода на делото, уточнява юристът.

При второто разглеждане Апелативният съд би трябвало да бъде по-обстоятелствен в изводите си, отбелязва още Нотев.

Според адвоката заради големия медиен интерес има преекспониране на проблема, който е съмнително, че съществува.

Предстои изпращане на делото в Бургаския апелативен съд и определяне на нов съдебен състав, обясни още защитникът на Стависки.