Пазарджишкият окръжен съд е дал ход на делото срещу Ахмед Муса и 13-те негови последователи, обвинени в проповядването на джихад.
Съдът е отхвърлил искането на защитата за отвод на вещото лице, професор Агоп Гарабедян. Според професора, "Ислямска държава" не е религия, а терористична организация, съобщават от БНР.

Агоп Гарабедян, прави тълкувание на термините "радикални идеи" и "внушения" в конфискуваните по делото видеозаписи и литература. Подсъдимите са ги разпространявали за насаждането на верска нетърпимост.

В отсъствието на Ахмед Муса съдът даде ход на делото за радикален ислям

В отсъствието на Ахмед Муса съдът даде ход на делото за радикален ислям

Разпитани бяха свидетели сред които Салим Сали Салим

Адвоката на защитата Елвира Панкова, счита че вещото лице е историк. Според нея той не може да дава лексико-семантични оценки на понятия и термини, които не са съотносими към делото. Към защитата на Муса са се присъединили и адвокатите на останалите подсъдими.

Агоп Гарабедян е участвал като вещо лице и по второто дело срещу Ахмед Муса, което, според прокурор Нели Попова, доказва необходимата му експертиза. Делото продължава.

Припомняме, че Ахмед Муса и последователите му са обвинени в призив към джихад. По време на предишни съдебни заседания бяха разпитани няколко тайни свидетели. От показанията им стана ясно, че Ахмед Муса Ахмед е бил посветен в крайния ислям още през 2003 година. Това е станало от последователи на ръководителя на забранената организация "Халифат" Метин Каплан, който е известен още и като Халифа от Кьолн. Той призовавал мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава". Ахмед Муса Ахмед проповядвал, че християните ще горят в ада и че ще станем ислямска държава, ако се наложи и с война.