Има достатъчно доказателства, че Димитър Желязков-Очите и Янко Гюров-Поморийския са лидери на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, съобщи БНР.

Останалите единадесет души, които са задържани, са част от групата.

Това се посочва в мотивите на окръжния съдия Деница Вълкова, предоставени днес от съда, за наложената вчера от нея постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на всичките 13 задържани.

Те са обвинени по чл. 354-а и чл. 321 от Наказателния кодекс за организиране на престъпна група с цел разпространение на наркотици.

Припомняме, че Желязков и останалите 12 души бяха задържани при специализирана полицейска операция на 2 април.

 Работата по разкриването на дейността им и събирането на доказателствен материал, който ще се използва в хода на предстоящото дело по същество, е продължила близо една година.

По случая ще бъдат привлечени още двама души, които са в ареста от началото на февруари. Те бяха заловени в апартамент в Бургас с 10 килограма наркотици, лаборатория за пакетирането на дози и голямо количество оръжие и боеприпаси.

Според съдия Вълкова има опасност да бъде извършено ново престъпление от всеки един от обвиняемите, има опасност и лицата да се укрият. Затова тя е отхвърлила исканията на адвокатите на задържаните за по-леки мерки - домашен арест или парична гаранция.

Като доказателства от съда са приети показанията на свидетелите, включително и анонимни, снимков материал, протоколи за претърсване и изземане, заключения от експертизи и доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.

Защитата на обвиняемите ще обжалва мярката за постоянен арест на 12 април пред Апелативния съд в Бургас.