Подсъдимите за смъртта на Пламен Куцаров, Божидар Проданов и Ирен Вълев са обявени от състав на Софийски градски съд за невинни. Това е станало с решение на 4 състав на Наказателното отделение.

Двамата антимафиоти бяха обвинени за смъртта на арестанта Пламен Куцаров. Съдът е отхвърлил като неоснователни и предявените от наследниците граждански искове.

Припомняме, Пламен Куцаров почина на 21 януари 2009 г. при арест и по време на придвижването му с полицейски бус от Института по психология към МВР към бившата сграда на ГДБОП. Тогава вътрешен министър беше социалистът Михаил Миков, който призна за грешка на МВР.

Полицията с вина за смъртта на Куцаров?

Полицията с вина за смъртта на Куцаров?

Това съобщи генералният комисар на МВР Павлин Димитров

Бившите антимафиоти от сектор "Оперативни реализации" Вълев и Проданов бяха обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като са били заедно с починалия в задната част на служебен бус, когато състоянието му рязко се е влошило.

Според заключенията на съдебни медици Куцаров е умрял от задушаване, като по тялото му са установени травми, а в стомаха бучка неразграден амфетамин.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

Направените разходи от 24 220.22 /двадесет и четири хиляди двеста и двадесет лева и двадесет и две стотинки/ лева, остават за сметка на държавата.

Божидар Проданов от Специализирания отряд за борба с тероризма и Ирен Волев - от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са невинни, според решението на Софийския градски съд.

Те бяха обвинени за немарливо изпълнение на правно регламентирана полицейска дейност, при което на 21.01.2009 причинили смъртта на арестувания Пламен Куцаров.

Според решението, дейността им, представляваща източник на повишена опасност — използване на помощни средства /белезници/ и физическа сила от страна на служител на МВР по отношение на задържано под полицейски арест лице, е регламентирана в Закона за МВР

В решението на съда, с което двамата спецполицаи се признават за невиновни, е описано, че при използването на белезниците полицаите не ги съобразили с конкретната обстановка и личността на правонарушителя, не запазили здравето му и не взели всички мерки за опазване живота на лицето, спрямо което било насочено поставянето на белезниците.

Двамата служители на реда "използвали неправомерна физическа сила спрямо арестувания Куцаров, изразила се в директни удари по тялото и главата, удари и притискане на задържания върху конструктивни елементи в купето на автомобила, вследствие която упражнена в неголям интервал сила Куцаров получил травматични увреждания:

кръвонасядане в областта на централната област на пояса /резултат от травма от предмет с ограничена повърхност - възможно удар, притискане/;

наранявания по двете странични повърхности на езика, причинени от притискане и прехапване на езика /вероятно от удар, в т.ч. върху твърд тъп предмет/", описва решението на съда.

Починалият арестант Куцаров е имал оток и кръвонасядане във външната половина на горния клепач на дясното око, кръвонасядания по ръба на клепачите на лявото око, повърхностни охлузвания на челото, охлузвания на дясната предмишница, кръвонасядания слепоочно двустранно в областта на веждите и ъглите на очите /резултат от тъпи травми - удари, притискане от твърд тъп предмет, пише в документа.

Съдът отхвърля гражданските искове от наследниците на Пламен Куцаров - Димитър и Станиславка за по 200 хил. лева за претърпени неимуществени вреди към всеки един от спецполицаите. Мотивът е, че исковете са неоснователни.