Софийският градски съд призна бившия депутат Илия Илиев за невиновен за купуване на гласове заради недоказаност на обвинението.

В кратките си мотиви след присъдата, съдията докладчик заяви, че досъдебното производство неправилно е водено от полицейски служители, при положение, че още в началото е било ясно, че разследваните са лица с имунитет и е трябвало материалите да бъдат предадени на следовател.

Това е и причината съдебният състав да не приема събраните от некомпетентен орган доказателства. Единствените доказателства, на които съдът може да се позове, са свидетелските показания, дадени в хода на съдебното производство. Нито един от свидетелите обаче не потвърди в залата, че подсъдимият му е предлагал пари.

Разпитват свидетели срещу бивш депутат, подсъдим за купуване на гласове

Разпитват свидетели срещу бивш депутат, подсъдим за купуване на гласове

Обвинени са, че са купували гласове в ромския квартал на Ямбол през 2014 г.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд - София в 15-дневен срок.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че ще протестират решението на Софийски градски съд, с което е оправдан обвиняемият. 

И.И. е бил предаден на съд за това, че през 2014 г., в гр. Ямбол, предложил и дал на няколко лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат при провеждане на избори за Народно събрание на 05.10.2014 г. Освен това организирал предлагането на пари и предоставял суми, които да бъдат разпределени между група лица.

Съучастникът му при извършване на престъпните деяния - И.Т., се е признал за виновен и се е споразумял с прокуратурата в съдебната фаза на делото. Наложеното му наказание е една година "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок, глоба в размер на пет хиляди лева и лишаване от право да заема определена професия или дейност за срок от една година.

Цацаров поиска имунитета на ДПС депутата Илия Илиев по втори случай

Цацаров поиска имунитета на ДПС депутата Илия Илиев по втори случай

Заради купуване на гласове през 2014 г.

Припомняме, че през 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Илиев, който вече бе депутат. Причината - когато е бил общински съветник паралелно с обществената дейност е контролирал три търговски дружества чрез подставени лица.

Тогава Илиев бе съден заедно с транспортния зам.-министър Антон Гинев за източване на НКЖИ.