Софийският градски съд оправда съдия Светлозар Георгиев от Окръжен съд-Варна. Той се сдоби с обвинение за това, че е оказвал натиск върху прокурор, за да не разследва случай със забравен автомат върху капака на автомобил.

Според съдия Тони Гетов не е доказано, че магистратът е склонявал прокурор Здравка Задгорска от Районната прокуратура във Варна да прекрати разследването. Според обвинението прокурор Задгорска разследвала бивш полицай от 5-о районно управление във Варна, който в една септемврийска вечер през 2016 г. забравил върху капака на автомобила си законно притежавания автомат.

Делото започна вчера, но премина по съкратена процедура, без обаче обвиненият съдия Георгиев да признава вина.

Обвиниха варненски съдия, оказвал натиск върху прокурор

Обвиниха варненски съдия, оказвал натиск върху прокурор

Искал да не се разследва полицай заради забравен автомат върху кола

"Чувствам се обиден и омерзен от всичко това, което ми се случи, че трябваше да се явявам пред съда в качеството на подсъдим", заяви Светлозар Георгиев пред журналисти, след като бе оправдан.

Запитан дали има отговор защо всичко това му се случва, той изтъкна, че "други трябва да дадат отговор".

Прокурор Ивайло Зарев бе категоричен, че ще протестира оправдателната присъда. "Деянието, за което е повдигнато обвинение на съдия Георгиев, е доказано", убеден е той.

Всичко е започнало от СРС-та по друго дело. "Въз основа на данните от тях се получили и данни за това престъпление, за което е повдигнато обвинение на съдия Георгиев", обясни прокурорът.

"Няма да спра да се боря срещу подобни уродливи явления в българската магистратура, а именно оказване на недопустим натиск върху магистрати, като биват привиквани в служебни помещения на други магистрати или извън съдебната зала им бъде указвано по какъв начин да решават своите дела", коментира прокурор Зарев. По думите му, това не говори добре за независимостта на съдебната система.

"Ако искаме да бъдем нормална, функционираща, демократична държава, подобни деяния трябва да се наказват, а не да се амнистират", подчерта представителят на държавното обвинение.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок. Отменена беше мярката "парична гаранция" в размер на 3000 лева.