Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд (СГС) искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на Марин Димитров, съобщи БНР. Той е обвиняем заедно със сина си Стефан Димитров и бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група, след акцията в Митниците от 4 април.

На 6 април стана ясно, че Марин Димитров е приет по спешност в "Пирогов", но експертиза е установила, че здравословното му състояние позволява той да бъде в ареста. Стефан Димитров и Петя Банкова са с мерки "задържане под стража".

През миналата седмица за участие в престъпната група беше обвинен и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, като за него беше постановена парична гаранция в размер на 20 000 лева.

Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците

Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците

Прокуратурата нямала задача да омаскарява когото и да било

По-късно СГС остави Марин Димитров в ареста. Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативния съд. В съдебната зала стана ясно, че към момента от материалите по делото не се установява той да има връзка с иззетите с цигари без бандерол.

Според съда няма опасност обвиняемият да се укрие, защото сам е дошъл в съдебната зала. Заради характера и тежестта на обвинението обаче на Марин Димитров бе наложена най-тежката мярка за неотклонение.

Съдът изтъкна изключителната обществена опасност, включваща много лица и то на висши държавни длъжности, в което видя и предпоставка за задържането му под стража.

"Фактът, че има лица, които са с различна мярка от "задържане под стража" е решение на прокуратурата, а не на съда", записа в мотивите си съдът, визирайки двайсетте хиляди и парична гаранция на Живко Коцев. Съдебния състав се позова и на съдебно-медицинска експертиза, която показала, че здравословното състояние на Димитров е добро.