Катарецът, който преди седмица вилня в столичен мол, се оказа член на кралското семейство на Катар. Това обяви пред журналисти адвокатът му Петър Спасов.

Сауд Мохамед бим Джасем, който вдигна скандал на персонала, недоволен от обслужването, остава на свобода срещу „парична гаранция" от 5000 лева.

Софийският градски съд потвърди определението на долната инстанция с мотива, че няма предпоставки да се смята, че Сауд Мохамед бим Джасем ал Тани ще се укрие или ще извърши друго престъпление.

Припомняме, преди една седмица катарският гражданин вдигна скандал в столичен мол, тъй като бил недоволен от поръчаните храна и напитки, а и от сметката. Твърди се, че му сервирали салата със свинско. Това принудило персонала и управителя да повикат охраната. Мъжът крещял на арабски, поради което присъстващите възприели, че стават свидетели на терористичен акт. Освен това той се изплюл, показал задните си части и среден пръст на охраната.

С поведението си катарецът е нарушил обществения ред, подчертаха магистратите. Той обаче е неосъждан и нямало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Посолството на Катар е поело ангажимент да съдейства на българските власти и обвиняемият да бъде на тяхно разположение.

Сауд Мохамед бим Джасем ал Тани не се яви на заседанието, тъй като не иска да бъде сниман. Според прокуратурата това дава допълнително основание той да бъде оставен в ареста. Присъствието му обаче не е задължително, тъй като той не е обвинен за тежко престъпление.

Адвокатът на обвиняемия - Петър Спасов, обясни пред медиите, че клиентът му има специален паспорт - той е член на кралското семейство на Катар. Това му дава специален статут. Не работи в България, временно пребиваващ е. В момента би трябвало да е в посолството, предположи защитата.

Адвокат Спасов заяви, че катарецът е на посещение в България и допусна, че може да е дошъл на почивка. Той няма забрана да напуска страната ни.

Катарският гражданин не е имал други криминални регистрации до момента.