Пловдивският окръжен съд остави наложената парична гаранция на кмета Иван Тотев от 20 000 лева. Тя е определена от Софийската градска прокуратура, но защитата на Тотев протестира размера.

Според адвокат Красимир Елдъров имотното състояние на градоначалника не му позволява да си плати гаранцията, съобщиха от окръжния съд.

Магистратите обаче са категорични, че жалбата е неоснователна.

Гаранцията трябва да се внесе в 5-дневен срок.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

90% от свидетелите са му подчинени

Според съда престъплението, по което кметът е обвинен, е с висока степен на обществена опасност. Събраните доказателства са достатъчни да се направи обосновано предположение, че Иван Тотев е извършител.

Кметът на Пловдив Тотев обвинен от прокуратурата за строеж на зоокът

Кметът на Пловдив Тотев обвинен от прокуратурата за строеж на зоокът

В нарушение на Закона за обществените поръчки

Според магистратите твърденията на защитата за заплатата на кмета не е подкрепено с доказателства и не изчерпва въпроса за имотното състояние на обвиняемия.

Те поясняват, че обвинението е за тежко умишлено престъпление, с настъпили значителни вредни последици, оценени на 1 млн. лв.

"Предвид повдигнатите обвинения съдът намери, че определената мярка за неотклонение е законосъобразна", се казва в съобщението на окръжния съд.

Определението е окончателно.

Припомняме, че в понеделник окръжните магистрати отстраниха кмета Тотев от длъжност, а адвокат Елдъров обжалва решението.

Делото е насрочено за 24 януари в пловдивския апелативен съд. Решението там ще е окончателно.