Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Слави Трифонов "Няма такава държава", съобщиха от съда.

В мотивите си съдия Татяна Костадинова посочва: "Използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката".

Според нея представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва извода, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката".

"Няма такава (хубава) държава"

"Няма такава (хубава) държава"

Графичното изображение - синя ръка с цветовете на българското знаме

За името на партията съдът приема, че "изразът "няма такава/няма такъв ..." би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида.

Съдът заявява, че гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига да не използват обидни изрази. "В настоящия случай сам по себе си изразът "няма такава/такъв" не е обиден, а съчетанието му с "държава" изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", пише в решението.

Слави се зарича едни цветове да не го спрат

Слави се зарича едни цветове да не го спрат

Той определи като безумно и незаконно решението на съда

От това става ясно, че съдът отхвърля обосновката на адвокатите на "Няма такава държава", че изразът следва да се разглежда като "няма такава хубава държава". Признава се, че той може да има и положителна, и отрицателна конотация - т.е. да дава оценка, на което политическите партии и субектите, т.е. гражданите имат право. 

Съдията обаче заявява, че "Няма такава държава" не е категорично с отрицателно значение и затова не отказва регистрация заради името. 

Екипът на Слави влиза в битката за парламента и президентството

Екипът на Слави влиза в битката за парламента и президентството

От "Няма такава държава" мълчат за общо политическо бъдеще с Манолова

Съдия Костадинова коментира и твърденията на адвокатите на организацията, че наименованието ѝ трябвало да се разбира като "Няма такава хубава държава."

"Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация - тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният", пише тя.

От събраните писмени доказателства се установява, че процедурните изисквания, установени в чл. 10 - чл. 13 и чл. 15, ал. 3, т. 7 ЗПП, не са нарушени - сформиран е инициативен комитет, проведено е учредително събрание, спазени са установените за това срокове, както и е налице минимално необходим брой членове на инициативния комитет, на учредителното събрание и на учредената партия.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Слави Трифонов тайно учреди партията си
Обновена

Слави Трифонов тайно учреди партията си

Учредителното събрание е било 15 минути, четирима са заместниците му

Припомняме, в началото на месец ноември сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов внесе документите за регистрацията на ПП "Няма такава държава" в Софийския градски съд. Това стана след учредяване на партията при закрити врата месец по-рано.

Още при учредяването юристи изразиха съмнения за името на партията, което може да се възприеме като уронващо доброто име и престиж на държавността. Според проф. Огнян Герджиков, бивш депутат и премиер, името "Няма такава държава" е в нарушение.

Съдът може да не регистрира партията на Слави, прогнозира проф. Герджиков

Съдът може да не регистрира партията на Слави, прогнозира проф. Герджиков

Причината е в името