От ПП "Няма такава държава" влизат в битката за парламентарните и президентски избори. Новината съобщи сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов пред журналисти, след като внесе документите за регистрация на партията в Софийския градски съд.

Събрани са общо 3 700 подписа. Йорданов изрази увереност, че партията спазва закона, няма план "Б" и че ще получат регистрация - Няма никакво законово изискване за името на партията, заяви Йорданов. Припомняме, че от страна на юристи при учредяване на партията бяха изказани съмнения, че съдът може да откаже регистрация под това име.

На въпрос дали партията има общи политически планове с Мая Манолова, тъй като тя беше първият гост по телевизията на Слави Трифонов вчера, Тошко Йорданов отговори лаконично: "Това, че беше първият гост е супер актуално, тъй като тя е втора на балотажа в София и знаете какви са резултатите от изборите". Според Йорданов победителят и хората на победителите от местните избори вече били по всички телевизии. В крайна сметка студиото е публицистично и смятам, че е по-интересно да се чуе другата гледна точка, аргументира се той за поканата към Манолова.

На втори въпрос възможно ли е партията НТД да има общо политическо бъдеще с Мая Манолова, Йорданов даде да се разбере, че не може да отговори на този въпрос и няма да коментира неща, които могат да се случат в бъдеще. "Като направим нещо или смятаме да вземем решение за нещо, ще ви кажем. Всичко останало са спекулации", категоричен беше Тошко Йорданов.

Той не посочи и към кой политически спектър ще се ориентира партията, а заяви, че пред страната и пред хората има проблеми. Йорданов изтъкна, че от една страна БСП - левите, са направили неща, които правят десните партии по света, а пък ГЕРБ - социални неща по време на изборите."Това ляво-дясно и да си чешем езиците, отдавна го няма. На последните местни избори видяхте как гласуваха демократично мислещите хора", завърши Тошко Йорданов.

Припомняме, учредяването на партията "Няма такава държава" стана в зала в столичния квартал "Лозенец" в началото на октомври месец и бе закрито за медиите. Шоуменът Слави Трифонов бе избран за лидер на формацията. За намеренията на Слави да влезе в политиката се говори от години, особено след като от екипа му организираха референдум през 2016 г., който Народното събрание умело игнорира, а той самият в последствие направи и кастинг за политици.

Официално намеренията си Слави Трифонов съобщи по време на последното издание на "Шоуто на Слави", което беше на 31 юли тази година, когато и той официално презентира собствения телевизионен проект с първо издание вчера, 4 ноември.

Последният "удар" на Шоуто на Слави бе изнесената информация за надвзетите субсидии от страна на политическите партии, които са получили по над 13 лв. на глас - увеличението идва от разпределението на пари от действителни гласове за партии, които не са преминали бариерата и на се влезли в парламента. Изнесената информация предизвика политическа реакция със скандал, който преля в промяна на наредбата и формулата на Министерство на финансите и задължение на партиите да върнат надвзетата субсидия.

Лавинообразно този скандал засегна и самите партийни субсидии, които бяха намалени драстично, но в парламента бе гласувана и коренната промяна - частно финансиране на политически субекти.

Според учредителната декларация партията "Няма такава държава" се обявява за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на народните представители наполовина, реално въвеждане на дистанционно и електронно гласуване на изборите и референдумитепряк избор от страна на гражданите на директори на полицейски и областни районни управления, както и пряк избор на главен прокурор и на омбудсман.