На закрито за медиите събрание шоуменът Слави Трифонов и неговият екип учредиха своя партия с името: "Няма такава държава", съобщи БНР. Трифонов е избран за лидер на формацията. Събитието стана в столичния кв. "Лозенец".

В словото си на церемонията, Трифонов отново нападна политическия елит за това, че са алчни за власт и са разочаровали българския народ. Той не пропусна и референдума, който инициира и е бил "захвърлен в ъгъла, сякаш не се е състоял". Протестирахме - никой не ни обърна внимание. Този референдум обаче не е чудо за три дни, настоя Трифонов. Това предизвика една емоция в мен - отвращение, защото законодателят не зачита закона. 

С това той оправда пред присъстващите учредяването на партията си, като направи уговорката, че думата "партия" вече буди отвращение заради политическия елит у нас. 

Последователен човек съм и всичко правя докрай, каза още той. 

Трифонов увери, че осъзнава и оценява даденото му доверие и благодари за него. 

В залата не бяха допуснати нито представители на медиите, нито граждани. Предварително определените делегати са се събрали часове преди обявения начален час.

Телефоните на участниците са били предварително събирани и заключени. 

Повечето от тях са млади хора. Сред учредителите са и сценаристите на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов, Филип Станев и Ивайло Вълчев.

Учредителното събрание беше с официален час 14.00 часа и приключи 15 минути по-късно. 

Информацията за учредяването на политическата партия на Слави Трифонов потвърдиха делегати на събранието при напускане на залата в столичния квартал "Лозенец". Делегатите са инструктирани да не коментират нищо пред медиите.

По информация на общественото радио Трифонов има четирима заместници, трима от тях са сценаристите Тошко Йорданов, Филип Танев и Ивайло Вълчев. Името на четвъртия заместник-председател на партията "Няма такава държава" не е ясно. 

Над 2000 искат да се присъединят към партията на Слави Трифонов

Над 2000 искат да се присъединят към партията на Слави Трифонов

Кастингът на Слави е към финала си

Съгласно Закона за политическите партии са необходими поне 500 делегати, които да приемат устава и да изберат ръководството на новата партия.

На първото официално събрание делегатите трябваше да гласуват учредителната декларация. Тя бе приета още на 26 юли при събирането на Инициативния комитет

Слави Трифонов учредява партията си

Слави Трифонов учредява партията си

Очаква се тя да се казва "Няма такава държава"

Според декларацията тази партия се обявява за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на народните представители наполовина, реално въвеждане на дистанционно и електронно гласуване на изборите и референдумите.

От "Няма такава държава" искат пряк избор от гражданите на директори на полицейски и областни районни управления, както и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

Един от дошлите за учредяването на новата формация е Веселин Василев, поддръжник на Атлантизма и наскорошен участник в реалити шоу. Той заяви пред журналисти, че е събирал хиляди подписи. Единият му отговорник за подписите се казва Иван и живее в Лондон.

Както той, така и Наталия, дошла чак от Русе в София, не са имали покани за събитието.

Според Василев причина учредителното събрание на новата формация да се направи тайно, е че може да има провокатори - "хора, които развалят вътрешния ред и дисциплина".

"Ние не сме разбрали, че някой трябва да бъде наш отговорник и да делегира - примерно - някакво доверие за теб, за да получиш този учредителен бадж, за да влезеш", каза Василев.

Припомняме, че последното издание на "Шоуто на Слави" беше на 31 юли тази година, когато и той официално обяви, че стартира собствен телевизионен проект и партия. Телевизията още не е стартирала.

След провеждането на референдума през 2016 година и отклоняването му в парламента, Слави Трифонов излезе на няколко поредни протеста пред Народното събрание. Паралелно с това започна и кастинг за политици, но и до този момент не се стигна официално до създаване на партия.

Слави Трифонов: Депутатите суспендираха конституцията

Слави Трифонов: Депутатите суспендираха конституцията

На зла круша – зъл прът, заканва се шоуменът

Последният "удар" на Шоуто на Слави бе изнесената информация за надвзетите субсидии от страна на политическите партии, които са получили по над 13 лв. на глас - увеличението идва от разпределението на пари от действителни гласове за партии, които не са преминали бариерата и на се влезли в парламента. Изнесената информация предизвика политическа реакция със скандал, който преля в промяна на наредбата и формулата на Министерство на финансите и задължение на партиите да върнат надвзетата субсидия. 

Лавинообразно този скандал засегна и самите партийни субсидии, които бяха намалени драстично, но в парламента бе гласувана и коренната промяна - частно финансиране на политически субекти.