"Нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки". Това изказване на лидерът на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов не е дискриминационно е решението на Върховния административен съд (ВАС).

Решението на тричленния състав на съда е от 15 януари 2019 г. и с него ВАС отменя и първоначално наложената на Валери Симеонов глоба от 1000 лева, съобщават от пресцентъра на НФСБ.

Изказването си Валери Симеонов прави на 17 декември 2014 г. в Народното събрание по повод случаите на нападения над екипи на Спешна помощ и малолетни.

Жалбата в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е подадена от Асен Асенов и в нея се твърди, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация спрямо цялата ромска общност и конкретно срещу него, като неин представител. Комисията за защита от дискриминация приема жалбата на Асен Асенов за основателна.и налага 1000 лева глоба на Валери Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изявления, които засягат честта и достойнството на личността по признак "етническо положение". Остра реакция имаше на думите на Симеонов имаше и от страна на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан, жени организираха и протест срещу думите на омраза.

Решението е потвърдено от Административен съд-Бургас, като сега вече е отменено от ВАС.

Валери Симеонов е осъден от Бургаски съд за "антиромската си реч на омразата"

Валери Симеонов е осъден от Бургаски съд за "антиромската си реч на омразата"

Ищците по делото не искат обезщетение

Лидерът на НФСБ отговаря на това, че изказването не е насочено към цялата общност, а само за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на общуване, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и върши престъпления.

По думите на съдиите мнението на Симеонов, не подкопава устоите на демократичния режим и не цели разпалване на вражда, ненавист или омраза и това е видно от цялото му изказване.

Изразните средства и стила на изразяване не са мнение, а начин, по който това мнение е доведено до знание на обществото и е въпрос на свободата на личността като цяло, коментира още тричленният състав.

БХК обяви изказването на В. Симеонов като най-отровното и расистко, което са чували

БХК обяви изказването на В. Симеонов като най-отровното и расистко, което са чували

Искат от Цачева да го даде на Цацаров

Според решението на Върховните съдии (Йовка Дражева , Анна Димитрова и Емил Димитров) в конкретния случай целта на Валери Симеонов не е била да засегне достойнството на Асен Асенов, тъй като думите му не са "насочени срещу конкретен субект (в контекста на възприетата от законодателя персонална обособеност на този субект чрез въведената дума в §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр., а именно - "лицето").

Този персонален субстрат налага извода, че волята на законодателя не цели санкционни последици спрямо поведение (в случая словесно изразено), обективирано в изявления - вербални, писмени или др., които по своя характер са абстрактни, и са насочени към неопределен кръг субекти, включително когато тези субекти са част от определена раса, пол, група по интереси, религиозна, етническа или друг вид социална общност".

Според върховните съдии Валери Симеонов не е целял настъпването на негативни последици за Асен Асенов, нито пък накърняване на достойнството му и създаване на нежелана среда по отношение на представителя на ромската общност.

Върховните съдии остро критикуват решението на Комисията за защита от дискриминация като изтъкват, че мотивите ѝ са се превърнали в "агресивна морализаторска експресия", посочват още от пресцентъра на НФСБ.
Съдиите не разбират и извода на комисията, че "негативното стереотипизиране и агресивно представяне на ромската общност като цяло, от една страна, и посочването на лица от българския етнос, от друга страна, като жертви на поведението на ромската общност представлява нежелано поведение, изразено словесно, и основано на признака "етническа принадлежност" създава враждебна среда".

„Не сме кучки", протестират циганки пред президентството

„Не сме кучки", протестират циганки пред президентството

Дори институциите използвали език на омразата спрямо тях

В мотивите си ВАС пишел и че реално КЗД с решението си въвежда противопоставяне на два отделни етноса, чрез имагинерна забрана не конкретно, а изобщо дадено лице - жертва на престъпление, именно затова, че е представител на конкретна етническа общност, да предостави публична информация на обществото, че е обект на престъпление от лица, принадлежащи към различна от неговата етническа, религиозна или друга социална общност".

Припомняме, че в момента се развива подобен казус и по отношение на думите на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов, който във Войводиново заяви, че циганите са станали "прекалено нагли". В КЗД срещу Каракачанов бе подадена жалба от страна на сдружение "Единство", а пред Министерски съвет ромски организации протестираха с искане за оставката му.

ВМРО: Кой обвинява Каракачанов в дескриминация?

ВМРО: Кой обвинява Каракачанов в дескриминация?

Председателят на сдружение "Единство" на снимка с турското знаме и портрет на Ататюрк