Окръжният съд в Кюстендил постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 2,5 млн. лв. на братя Галеви, съобщава БНР.

Припомняме, те са осъдени за създаване на организирана престъпна група и рекет през 2012 г. Впоследствие обаче се укриха и от близо 9 години са обявени за международно издирване.

Искът на т.нар. "Комисия Кушлев" беше за над 4 милиона и 250 хиляди лв. Делото продължи 8 години, през които бяха проведени над 30 съдебни заседания.

Според съда може да се направи основателно предположение за косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество.

Съдът насрочи за решаване делото за отнемане на имоти на братя Галеви

Съдът насрочи за решаване делото за отнемане на имоти на братя Галеви

До 15 август писмените защити трябва да бъдат представени в съда

Двамата са осъдени за тежки умишлени престъпления - първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да извършва изнудване, с цел имотна облага.

Съдебният състав посочва, че става въпрос за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони.

Съдът счита за основателни и ще уважи исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на движими вещи и недвижими имоти и по отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на притежаваните от тях дружествени дялове и продажба на дружествени дялове.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради - огромен по площ и сгради комплекс, собственост на "Братя Галеви" и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня. Не се отнема оръжието на Галеви.

Решението може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.

Отложиха за септември делото за отнемане на имоти на братя Галеви

Отложиха за септември делото за отнемане на имоти на братя Галеви

Поради неспазен срок при изготвянето на допълните задачи към експертизата