Варненският апелативен съд отстрани от длъжност шуменския частен съдебен изпълнител Асен Тонев, съобщиха от съда.

Решението на Варненския апелативен съд е след протест на Окръжна прокуратура Шумен, окончателно е и не подлежи на обжалване. 

През ноември 2016 година частният съдебен изпълнител Асен Тонев бе обвинен за присвояване в особено големи размери - 256 907 лв.

Разследването срещу 47-годишния частен съдебен изпълнител показало, че по девет от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата. Парите използвал за лични нужди.
Според закона, това е тежко умишлено престъпление, което представлява особено тежък случай. Извършено еи  в продължителен период от време и от длъжностно лице.

Втори съд не уважи прокуратурата за отстраняване на обвинен частен съдия

Втори съд не уважи прокуратурата за отстраняване на обвинен частен съдия

Според магистратите по време на престъплението не е заемал длъжност ЧСИ

Тонев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, определена от Окръжен съд-Шумен.

Частният съдебен изпълнител вече е изтърпял наказание "отстраняване от длъжност за 1 година", наложено му от Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Обвиниха частен съдебен изпълнител, откраднал над 250 хил. лева

Обвиниха частен съдебен изпълнител, откраднал над 250 хил. лева

47-годишният Асен Т.

За тази година архивът на Тонев е бил предаден на друг ЧСИ. Срокът на наказанието му е изтекъл на 12 януари 2017. Месец по-късно със заповед на Министъра на правосъдието Асен Тонев е бил възстановен на длъжност ЧСИ. Предстои да му бъде върнат и неговия архив. 
Според Апелативната инстанция ако Асен Тонев приеме отново във владение архива на изпълнителните си дела, то има реална опасност за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

От протеста на прокуратурата става ясно, че за друго допуснато от него нарушение Камарата на ЧСИ е насрочила за разглеждане ново дело.