И на втора инстанция отказаха да отстранят от длъжност частен съдия изпълнител (ЧСИ), каквото беше искането на прокуратурата, съобщиха от Варненския апелативен съд.

Прокуратурата протестира отказа да отстранят обвинен частен съдебен изпълнител

Прокуратурата протестира отказа да отстранят обвинен частен съдебен изпълнител

Има доказателства, че е присвоил над 250 000 лв.

Магистратите са потвърдили за правилно определението на колегите си от първата инстанция - Окръжен съд-Шумен. Преди около седмица те също отказаха на обвинението да отстранят временно от длъжност Асен Тонев.

Той е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Съдът остави без уважение частния протест на Шуменската окръжна прокуратура срещу отказа за отстраняването на ЧСИ.

Пресслужбата на Апелативния съд припомни, че Тонев е привлечен като обвиняем за присвояване в особено големи размери.

Разследването срещу 47-годишния ЧСИ се води за това, че по девет от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лева, които ползвал за лични нужди. Тонев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер с 5000 лева.

Обвиниха частен съдебен изпълнител, откраднал над 250 хил. лева

Обвиниха частен съдебен изпълнител, откраднал над 250 хил. лева

47-годишният Асен Т.

Днес втората съдебна инстанция сподели мотивите, че към момента на повдигане на обвинението (29.11.2016 година) обвиняемият не е имал длъжностно качество на ЧСИ, защото вече е бил отстранен от длъжност за 1 година. Това е било наказание, наложено му от Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители.

За този период от време архивът на Тонев е бил предаден на друг ЧСИ и на практика е нямал достъп до 9-те дела, които са обект на разследване.

Срокът на наказанието му изтече на 12 януари 2017 г., но с този факт "не се възстановяват автоматично правата му", отбелязват от съда. Законът изисква след изтърпяване на санкцията, да се подаде молба до Министъра на правосъдието и само с негова заповед ЧСИ може да бъде възстановен на длъжност.

Според Апелативния съд е безспорно, че едно лице не може да бъде лишено от права, ако не ги притежава. Съдът споделя и другия извод на първата инстанция, че на практика Асен Тонев не би могъл да създаде пречки за установяване на обективната истина, защото не е имал и няма достъп до архива с изпълнителните дела.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.