„Килърът" Петър Атмаджов, разследван вече 9-ти месец за съпричастност към две убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието в организирана престъпна група и за други престъпни деяния, остава в шуменския арест.

Варненски апелативен съд не уважи жалбата на защитата на 55-годишния Атмаджов, задържан при акция „Килърите 2", за налагане на по-лека мярка. Припомняме, през месец януари тази година Атмаджов отправи същото искане към съда, но получи негативен отговор.

Атмаджов и соченият за лидер Петър Стоянов-Сумиста са обвинени и за помагачество и подбудителство при убийството на Борислав Георгиев в София, подготвяно от март до началото на април 2008 година с Васил Костов, Янко Попов, Георги Георгиев и Райчо Стойнев.

Според защитата на Атмаджов, от близо 80-те тома материали няма сериозни доказателства, които да обвързват участието му в престъпната група. Друг аргумент е влошеното здраве на Атмаджов, установено от 6 вещи лица.

За пореден път въззивната инстанция коментира и твърденията за влошеното здраве на Петър Атмаджов. Според лекарите той има тежки хронични заболявания на костите и страда от множество язви на дванайсетопръстника. Според заключенията на медиците обаче едновременното лечение на двете хронични заболявания може да бъде осъществявано в ареста.

Съдът реши, че има обоснованото предположение за участието на обвиняемия престъпленията, за които се разследва. Отчетена бе и високата обществена опасност на престъпните деяния, осъществявани от престъпната група, действала на територията на столицата, в Пловдив, Велико Търново и Шумен.

Обвиненията за помагачество и подбудителство за две убийства са тежки и за тях законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен, без право на замяна. Остава актуален и извода, че ако е на свобода Атмаджов може да се укрие от наказателно преследване или да извърши ново престъпление.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.