Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост".

На 3 юли Окръжният съд в Сливен е постановил освобождаването на Биляна Петрова, но информацията за това решение стана известна едва днес.

Тя обаче няма да бъде освободена, докато не се вземе решение от последната съдебна инстанция.

Прокуратурата аргументира протеста си с това, че Петрова не е постигнала желания напредък за поправянето си. Изтъква се, че при влизането в затвора тя е получила 50 точки за поведение, след което ги е намалила на 43. Това е довело до решение на началника на затвора да промени режимът и от "общ" в "лек". След това обаче тя отново възстановила базовите 50 точки.

Системно били нарушавани правата на Биляна Петрова в затвора

Системно били нарушавани правата на Биляна Петрова в затвора

Това твърдят съпругът на Биляна Петрова и бившият ѝ колега в Община "Младост" Петър Кърджилов

От прокуратурата отчитат, че "процесът по поправяне е започнал, постигнат е немалък напредък, но все още не е приключил, като видно от становището на Началника на Затвор-Сливен е, че са отчетени проблемни зони, които се нуждаят от развитие".

В подкрепа на това твърдение се посочва, че Петрова е изпълнила само 2 от 6 поставени критерия по присъдата. Отбелязва се, че "рискът от рецидив и вреди е увеличен, а преимуществено целите на индивидуалния план не са изпълнени в по-благоприятната среда за осъдената, след промяна на режима ѝ на изпълнение на наказанието в "лек" в затворническо общежитие от открит тип".

Припомняме, бившият зам.-кмет на район "Младост" Биляна Петрова беше осъдена на 5 години затвор по дело за подкуп в особено големи размери. Заедно с нея по същите обвинения в затвора изтърпява присъда от 6 години и бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева.

Прокуратурата поиска още по-тежки присъди за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Прокуратурата поиска още по-тежки присъди за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Прокурор Тихомир Стоев иска да се провери как е избра съставът, който чете първите осъдителни присъди