Системно са нарушавани правата на бившия зам. кмет на столичния "Младост" Биляна Петрова, излежаваща присъда в затвора в град Сливен. Ограничена е и възможността за намаляване на присъдата ѝ. 

Това твърдят съпругът на Биляна Петрова и бившият ѝ колега в Община "Младост" Петър Кърджилов с писмо до министъра на правосъдието Атанас Славов.

Това съобщиха те в социалните мрежи. 

Те молят министъра за среща, като прилагат на вниманието му два документа като приложение към писмото:

1. Писмо с опис на всички откази на молби на Биляна Петрова за работа и доброволен труд до ръководството на затвора в Сливен, написано лично от Петрова и набрано после в печатен файл. Отказите са на всички молби от Петрова, като в тях не се съобщават реалните факти относно работните места и се извършват нарушения на правата ѝ.

2. Молба от Петрова до бившия служебен министър на правосъдието Крум Зарков да се занимава с творческа дейност с цел полза за обществото и за намаляване на присъдата ѝ, към която тя прилага редица документи, доказващи опита и статуса ѝ на творческа личност, включително договори с издателства с определени срокове за завършване на две книги.

Иванчева и Петрова си търсят работа в Сливен за по-кратки присъди

Иванчева и Петрова си търсят работа в Сливен за по-кратки присъди

В София се провежда пореден протест в тяхна защита

Припомняме, че Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата.

В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени по случая (Иванчева, Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

През юни 2021 г. Иванчева излезе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, а в средата на септември 2021 г.

Биляна Петрова също беше пусната на свобода срещу парична гаранция в размер от 8000 лв.

Граждани искат с протест свободата на Иванчева и Петрова

Граждани искат с протест свободата на Иванчева и Петрова

Десетки се събраха пред Съдебната палата в София

Съдът реши през 2022 г. окончателно, че Иванчева и заместничката й Биляна Петрова трябва да излежат присъди съответно 6 и 5 години затвор и двете бяха отведени в затвора в Сливен.

Двете обявиха, че търсят работа в Сливен, за да намалят ефективното изпълнение на присъдите си.