Десислава Иванчева и Биляна Петрова търсят работа в Сливен, за да намалят ефективното изпълнение на присъдите си. Това става ясно от съобщение в профила на бившата кметица на столичния район "Младост" във Фейсбук.

В поста близки на Иванчева апелират хора с бизнес на територията на града, ако имат нужда от персонал, да им дадат възможност да работят.

Уточнява се, че двете жени нямат претенции за естеството на работата, като единственото условие, поставено от затвора, е те да бъдат вземани и връщани от работодателя с транспорт.

Междувременно, в 17.00 часа днес започна пореден протест пред Съдебната палата в София в защита на Иванчева и Петрова, съобщава БНР.

Протестиращите са категорични, че двете са се противопоставяли на бизнес интереси в квартала, а строежите в "Младост" са започнали веднага след ареста им.

Организаторите инициираха подписка в подкрепа на двете жени, чрез която да бъде сезирана президентската институция, която да помилва Петрова и Иванчева.

Припомняме, по-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че Комисията по помилванията към президентската институция ще се събере другата седмица по казуса.

Съдът реши окончателно, че Иванчева и заместничката й Биляна Петрова трябва да излежат присъди съответно 6 и 5 години затвор.

В четвъртък сутринта двете бяха отведени в затвора в Сливен.

В тяхна защита се обяви и бившият омбудсман Мая Манолова, която заяви, че ще отправи искане до президентството за помилване на Иванчева.

Комисията по помилванията се заема със случая на Иванчева

Комисията по помилванията се заема със случая на Иванчева

Тя ще се събере следващата седмица

Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени по случая (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

През юни миналата година Иванчева излезе на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, а в средата на септември 2021 г. Биляна Петрова също беше пусната на свобода срещу парична гаранция в размер от 8000 лв.