Прокуратурата поиска още по-тежки наказания за бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров, съобщи БНР.

Припомняме, че на първа инстанция тримата получиха съответно 20, 15 и 12 години затвор по обвинение, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Колко по-тежки трябва да са наказанията прокурор Тихомир Стоев не каза, а остави преценката на съда.

Той оспори онази част от първоинстанционната присъда, с която Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха оправдани за получаване на подкуп, иронично определяйки решението на съдебния състав като "иновативен правен подход".

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова
Обновена

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова

Веднага след присъдата Иванчева, Петрова и Дюлгеров са задържани

Преди да вземе думата за финалната си пледоария прокурор Стоев поиска да се провери как е избран съставът, който чете първите осъдителни присъди. Като основание ползва твърдения на Иванчева и Петрова по време на обясненията им, че е бил нарушен случайния подбор на делата.

Въпреки несъгласието на подсъдими и адвокати съдия Георги Ушев даде почивка, за да получи необходимата справка. Предстоят финалните пледоарии и на останалите страни в процеса и последната дума на тримата подсъдими.

Десислава Иванчева публикува запис от съдебното си заседание от 5 февруари 2020 г.

Десислава Иванчева публикува запис от съдебното си заседание от 5 февруари 2020 г.

Очакванията на бившия районен кмет не са за справедлив процес

Припомняме, Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Съдът отказа да пусне Иванчева до клиника за инвитро

Съдът отказа да пусне Иванчева до клиника за инвитро

Делото продължава на 3-ти и 6-ти юли

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

След това обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

След това стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

На първа инстанция бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева получи 20 години затвор, заместничката й Биляна Петрова - 15 години и Петко Дюлгеров - 12 години.

Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.