Апелативният специализиран съд не пусна Десислава Иванчева да посети клиника за инвитро процедури, съобщи "24 часа".

Припомняме, че тя е под домашен арест и затова се налага при всяко излизане от дома си да иска разрешение от магистратите.

Под домашен арест е и другата подсъдима - заместничката й Биляна Петрова. На нея пък й беше отказано да отиде до банка, за да закрие сметка, на която дъщеря й е получавала стипендия.

Адвокатът на Иванчева иска утрешното дело да се излъчва онлайн

Адвокатът на Иванчева иска утрешното дело да се излъчва онлайн

Организират петиция за независимо разследване

Според съдебния състав в момента не е наложително посещението на двете съответно в клиника и в банка.

Делото продължава на 3 и 6 юли. Очаква се тогава да бъде разпитан свидетел, за когото третият подсъдим Петко Дюлгеров твърди, че може да докаже, че е бил на среща с него, а не с Иванчева и Петрова на 19.02. 2019 г.

Делото беше отложено и заради гласова експертиза, която трябва да бъде направена в рамките на 30 дни. Тя се наложи, защото на някои от записите на разговорите между Иванчева, Петрова и Дюлгеров не се чуват добре гласовете и не се разбира кой на кого е.

Десислава Иванчева публикува запис от съдебното си заседание от 5 февруари 2020 г.

Десислава Иванчева публикува запис от съдебното си заседание от 5 февруари 2020 г.

Очакванията на бившия районен кмет не са за справедлив процес

Преди дни във видео, споделено на фейсбук страницата на Десислава Иванчева бяха пуснати записи, че почти от всички томове по делото липсва прошнуроване, номериране на страниците, печати и подписи, налични задрасквания на цели документи без автор на тези задрасквания, липса на опис на отделните документи в папките и други нарушения.

На 14 май Иванчева и Петрова публикуваха запис от СРС, който ги оневинява и който липсва в делото.

Припомняме, Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

След това обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

След това стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

На първа инстанция бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева получи 20 години затвор, заместничката й Биляна Петрова - 15 години и Петко Дюлгеров - 12 години.

Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.