Адвокатът на Десислава Иванчева - Николай Хаджигенов, е поискал от Апелативния спецсъд утрешното заседание да се предава пряко в интернет. Причината е ограничението за присъствие на медии и граждани в съдебната зала.

Дали ще се излъчва на живо съдебното заседание, ще стане ясно след началото на заседанието. Председателят на състава и председател на Апелативния спецсъд - съдия Георги Ушев, ще реши това, пише в обръщение до медиите Петър Кърджилов - бивш Пиар на община "Младост".

Ако не бъде разрешено излъчване на живо, гражданите, подкрепящи Иванчева и Петрова ще организират протест пред Специализирания съд на ул. "Черковна" 90.

Утре, 20 май от 10:00 часа е последното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд с пледоариите на адвокатите и подсъдимите.

Поддръжници на Иванчева започнаха петиция за независимо разследване до Европейската комисия. За два дни събраните подписи са над 550. Всеки, който има подозрения за вината на двете жени може да се присъедини към петицията в сайта change.org на следния линк: http://chng.it/tQzc2sN9JZ. Сезирани са лично председателя Урсула фон дер Лайен, зам.-председателят Вера Йоурова, отговорна за човешките права и комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс.

В текста на петицията до европейските комисари се казва, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова "са преживели ужасяващи двадесет и пет месеца лъжи, манипулации, унижения, заплахи и влошаване на здравето им... Прокуратурата разказва лъжи в съдебната зала и пред медиите, докато специализираните съдилища пренебрегват всички доказателства за оправдаване на двете жени и издават максимални присъди без реални доказателства за вина.".

В текста се цитира, че главният прокурор директно е признал в интервю от 17 април 2019 г. за БНТ, че процесът срещу Иванчева и Петрова е политически. "Единствената вина на двете жени е, че започнаха да разкриват престъпленията на управляващата партия в България и че успяха да спрат презастрояването в квартал "Младост", се казва в петицията.

Преди дни във видео, споделено на фейсбукстраницата на Десислава Иванчева бяха пуснати записи, че почти от всички томове по делото липсва прошнуроване, номериране на страниците, печати и подписи, налични задрасквания на цели документи без автор на тези задрасквания, липса на опис на отделните документи в папките и други нарушения.

На 14 май двете публикуваха запис от СРС, който ги оневинява и който липсва в делото.

Припомняме, Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

След това обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

След това стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

На първа инстанция бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева получи 20 години затвор, заместничката й Биляна Петрова - 15 години и Петко Дюлгеров - 12 години.

Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.