Три месеца след последното заседание на делото на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и дни преди предстоящото съдебно заседание Иванчева публикува запис от делото в социалната мрежа Фейсбук.

"Ще чуете само една част от целия фарс, който ни спретна съда на последното дело. Очаквам продължението със свито сърце на 20-ти май, за когато са насрочени заключителните пледоарии и вероятността да ме върнат в затвора е много голяма", пише Иванчева. 

Описвайки емоционалното си състояние като часове на тотална безнадеждност за пореден път, тя припомня, че вече 25 месеца продължава делото срещу нея и нейната заместничка Биляна Петрова. "Влачат ни като панаирджийски мечки по съдилища, арести, затвори", пише Иванчева.

Тя смята, че ще бъдат осъдени отново, "без налични недвусмислени и категорични доказателства. Ще ни осъдят по усещанията, по разкази на свидетелски показания на Ваклин и жена му. усещания, неясни и недоказани", пише Иванчева.

Тя акцентира върху записа и начина на съхраняване на веществени доказателства по делото. "Така в не правилното и безотговорно съхранение, те изчезват, повреждат и никой не носи отговорност! Тези доказателства са важни за доказване на истина, че всичко е поръчково и предварително нагласено с доста участници за да се осъществи", пише Иванчева и опеделя държавното обвинение като ОПГ - организирана престъпна група.

Във видеото, публикувано от Иванчева, става ясно, че някой е отварял доказателствата без да остави паметна бележка - т.е. без да изпълни изискванията да се опише кой, кога и какво е променял или ползвал.

Припомняче, че на това дело съдът отхвърли искането на защитата да не се зачитат тези съдебни доказателства.

Припомняме, Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

След това обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

След това стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

На първа инстанция бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева получи 20 години затвор, заместничката й Биляна Петрова - 15 години и Петко Дюлгеров - 12 години.

Основен свидетел по делото е бизнесменът Александър Ваклин.