Софийският административен съд отмени указанията на ЦИК, с които беше забранено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април, съобщават от "Демократична България".

Припомняме, на 10 март ВАС върна делото за видеонаблюдението на изборите за ново разглеждане от Административен съд София - град, след като на 15 февруари АССГ остави без разглеждане жалбата срещу решението на Централната избирателна комисия от 8 февруари за утвърждаване на Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. Делото беше образувано по жалба на "Демократична България".

Съдиите да разгледат видеонаблюдението на изборите, разпореди ВАС

Съдиите да разгледат видеонаблюдението на изборите, разпореди ВАС

Делото беше върнато за ново разглеждане от Административен съд София-град

В мотивите на съда се посочва, че изборното помещение е обществено място и всеки, който участва в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това съответства на закона и на указанията на ЦИК - гарантиране на прозрачност, обективност и законосъобразност на изборния процес.

Съдът не споделя виждането, че участниците в изборния процес извън медиите не могат да го заснемат.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи решението на съда като изключително важна победа. Според него излъчването от броенето на бюлетините ще изиграе превантивна роля и ще направи по-трудни манипулации като обявяване на редовни бюлетини за невалидни и съставяне на грешни протоколи.

Той допълни, че видеонаблюдението ще бъде реализирано чрез платформата "Ти броиш".

Решението на АССГ не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

"Демократична България" обжалва пред ВАС забраната за заснемане на преброяването на бюлетините

"Демократична България" обжалва пред ВАС забраната за заснемане на преброяването на бюлетините

Според тях част от указанията на ЦИК са незаконосъобразни