Административен съд София - град отмени решението за отваряне на депото в Суходол, предаде Би Ти Ви.

С решениена директора на РИОСВ - София беше разрешено временно съхраняване, предварително третиране, обезвреждане, депониране и транспортиране на отпадъци в депото в квартал Суходол за срок от 3 декември 2007 година до 3 декември 2009 г.

Делото бе образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел "Защита здравето и живота на населението и околната среда" със седалище в квартала.

Съдът е преценил, че за експлоатацията на депото се изисква комплексно разрешително и не е достатъчно само издаването на разрешение по текст от Закона за управление на отпадъците.

Освен това е било задължително извършване на оценка за въздействие върху околната среда.

Направената през 1995 г. ОВОС е невалидна, поради изтеклия й едногодишен срок.

Директорът на РИОСВ-София е издал разрешение за посочените дейности без да ги подложи на ОВОС, което е съществено нарушение на изискванията на закона.

В изводите на съда се посочва, че разрешението е в противоречие с Националната програма за управление на дейностите по отпадъците.
В нея се обявява, че депото в Суходол не отговаря на изискванията на европейското законодателство и че то трябва да бъде закрито до 2008 г.

Директорът на РИОСВ-София е длъжен да съобразява издаваните от него административни актове с Националната програма, което в случая не е направил.

Решението на Административния съд може да се обжалва пред ВАС в 14-дневен срок.

Решението ще бъде обжалвано, защото "имаме подкрепа от всякъде", категоричен беше столичният кмет Бойко Борисов.

Той каза още, че не се водят разговори балите, които в момента се съхраняват на две площадки в София, да се транспортират в Пловдив.

По думите му проблемът според него се инспирирал от група от 20-30 човека, тъй като отварянето на депото не създава никаква опасност за околната среда.

Според Борисов отварянето на депото е съобразено с изискванията на Европейската комисия, а освен това по отварянето и по програмата за управление на отпадъците в София, Столична община работи тясно с Министерството на околната среда и водите.

Борисов също заяви, че има варианти за извозване на натрупаните бали с отпадъци на площадката на "Кремиковци" и на "Гара Искър", но не посочи, кое е мястото.