Върховният административен съд спря действието на измененията към Наредба 11 за прилагането на мярка 214 „Агроекологични плащания“ по жалба на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

Съдебното решение е окончателно и чрез него се защитават интересите на над 1300 стопанства, които изпълняват пет годишен план за сеитбооборот и 90% от които са с одобрени проекти през 2012 и 2013 г.

Измененията към Наредба 11 бяха инициирани от зам.-министър Васил Грудев и според редица специалисти, земеделски асоциации и стопани целта им е била да пренасочат средствата за екологично българско земеделие към кръгове от фирми около висши чиновници в МЗХ, коментират от ААЗП.

Средствата по мярка 214 от ПРСР са предназначени за подпомагане на дейности, с които се опазва околната среда, подкрепя се биологичното земеделие и се запазва биологичното разнообразие. Според ААЗП промените в наредбата нанасят многопосочни и непредвидими последствия, от които ще пострадат хиляди земеделски стопани.

От Асоциацията лично са получили уверение от представители на ЕК, че заради скандалната наредба евро-финансирането за селските райони ще бъде спряно.
От асоциацията разпространиха кратък коментар на своя председател, инж. Атанасов:
Благодаря на моя колега Васил Грудев, че прие предизвикателството да превърне Министерството на земеделието в Министерство на абсурда.

От промените в наредбата полза щяха да имат единствено неизрядните бенефициенти по мярка 214.

Като асоциация сме доволни от решението на ВАС, защото то защитава българските земеделци, които произвеждат чиста земеделска продукция, която все по-рядко се намира по нашенските пазари и в магазини. Като граждани обаче сме силно обезпокоени, че некомпетентни лица като Васил Грудев взимат важните решения за българското земеделие.

Призивът ни за оставката на този уличен в корупция заместник-министър остават в сила! Действително, правосъдните мерки са в правилната насока, но промяната на уродливия модел „Сапард“ за управление на европейски средства, който прерасна в модела „грудевки“, задължително минава през оставката на Грудев и разследване на всички приближени до него и Свилен Костов фирми.

Засега стопаните могат да са спокойни, че Грудев няма да профука всички пари за несъществуващи гъски, пчели и патки“.