Софийският градски съд и Благоевградският окръжен съд са уважили внесените искове от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Костадин Хаджииванов от Петрич.

Общата стойност на предложените обезпечителни мерки възлиза на 2 040 436.75 лв., съобщи БНР.

Съдът е допуснал поисканите обезпечения по бъдещо искане за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Това са възбрана върху поземлен и върху недвижим имот в Петрич, възбрана върху два апартамента в София, върху няколко имота и стопански сгради в Петрич, запор на четири леки и пет товарни автомобила, запор на дружествени дялове, притежавани от лицето в пет търговски дружества, запор на акции и банкови сметки.

Припомняме, президентът на ПФК "Беласица" и общински съветник в Петрич Костадин Хаджииванов бе задържан от гръцките власти на ГКПП "Промахон" след направената му паспортна проверка при влизането му в страната през септември тази година и по-късно - предаден на германското правосъдие.

Официално той бе арестуван на 2 септември на базата на международна заповед за арест по искане на германските власти за нарушения на германския данъчен кодекс - за действия, станали на 17 януари 2008 г. в Германия.

От пресцентъра на МВР посочиха, че България не разполага със заповедта за арест на президента на ПФК "Беласица". Стана ясно, че тя е разпространена в Шенгенската информационна система, до която страната ни няма достъп.

Въпреки това главният прокурор Борис Велчев отрече България да е била изолирана от случая.

По-късно стана известно, че Костадин Хаджииванов е оглавил листата с кандидати за общински съветници на Коалиция „За нашия Петрич".

Редовните избори бяха касирани от съда в Петрич и ще се проведат отново на 11 октомври. Докато е разследван или подсъдим няма проблеми да се яви на избори и да бъде избран.