Административен съд - Бургас отново ще трябва да се занимае със събарянето на оранжерията в парка "Росенец". Това постановява Върховният административен съд, който връща делото за разглеждане от нов състав.

Според ВАС има неизяснени фактически обстоятелства относно най-важното обстоятелство - обема на разпоредения за премахване обект. Установено е, че има разминаване в квадратурата на оранжерията и наличния в имота обект, установен от съдебно-техническата експертиза.

Административно дело във ВАС през 2021 г. беше образувано по жалба на дружеството "Хермес солар" ООД срещу събарянето на оранжерията, което събаряне бе постановено с решение на административния съд в Бургас, потвърдил заповед на заместник - кмета по строителство от 11.12.2020 г.

В заповедта на събаряне оранжерията е описана като 400 кв. метра, а при експертизата впоследствие станало ясно, че тя е над 900 кв. метра. По тези обстоятелства не става ясно коя точно част от нея трябва да бъде съборена.

Комисията "Росенец": "Хермес Солар" има 9 дка, плюс 6 без обяснение

Комисията "Росенец": "Хермес Солар" има 9 дка, плюс 6 без обяснение

Ще извикат на излушване директорите на ДНСК и НСО

Конкретният строеж трябва да бъде индивидуализиран точно, според върховните съдии, тъй като това е предпоставка за доброволното му или принудително премахване.

В решението се посочва и че долната инстанция е следвало да бъде назначена допълнителна съдебно-техническа експертиза. Освен това ВАС посочва, че не е изяснена и годината на построяване на обекта, която е от съществено значение за прилагането на режима на търпимост. Административен съд - Бургас е следвало да установи действителната година на изграждане на обекта. За това е допустимо събирането на само на писмени и гласни доказателства, но и на допускането и приемането на съдебно-техническа експертиза.

Посочените нарушения на съдопроизводствените правила са съществени са пречка пред касационната инстанция - ВАС, да се произнесе по съществото на спора.

Припомняме, че през октомври месец областната администрация в Бургас обяви обществена поръчка за събаряне на два обекта, които са незаконно построени. За всяка отделна сграда, включително и за пристанището се провеждат отделни процедури. 

В предишния парламент бе сформирана временна комисия, която да се занимае с темата "Росенец", но нейните заседания бяха системно саботирани с липсата на кворум. На този етап това Народно събрание още не е конституирало комисиите си.

Росенец като Бермудския триъгълник - как "изчезнаха" 110 дка общинска земя

Росенец като Бермудския триъгълник - как "изчезнаха" 110 дка общинска земя

Константин Бачийски е учуден от незаинтересоваността на комисия "Росенец"