Комисията "Росенец" в парламента реши да извика на изслушване директорите на ДНСК и НСО след скандала при резиденцията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

След кратко заседание, на което бяха показани скици от промяната на имотите в Росенец през годините, комисията се разпусна за следващата седмица.

Депутатът от ДБ Димитър Найденов поясни, че е установено, че фирма "Хермес Солар" са придобили от началото досега общо 9 дка площ, 5.8 дка в акваторията на Черно море. Няма документи и логика да се заключи, че фирмата може да бъде собственик на такъв имот в Черно море, посочи той. По негови данни в момента фирмата има 9 дка плюс 6, за които няма обяснение, а кеят по желание на "Хермес Солар" е заличен в кадастъра с основание, че е съоръжение.

ГЕРБ вдигна скандал в комисията "Росенец"

ГЕРБ вдигна скандал в комисията "Росенец"

От ДПС поискаха прекратяване "преди да дойде лодката“

Пинг-понг между държавните институции, които първо казвали, че съоръжението не е имот, после решили, че е имот, нанесени са 5800 квадрата, нови 4 дка в морето, а фирма "Хермес Солар" казва "те са мои" и държавата признава. Това е скандалът, коментира депутатът.

Найденов смята, че огромното съоръжение се е случвало под носа на бургаската администрация, която си е затваряла очите в продължение на много време, кога хиляди тонове бетон са се изсипвали в "Чукалята", без съгласуване с МОСВ, общината и РИОСВ. Той добави, че общината не е ходила на проверка от 2007 г., стената и триетажната постройка е извършена от неизвестен извършител, според заключенията. Депутатът от ДБ изнесе и сметка, според която 80 000 лв. ще струва премахването на триетажната постройка.

Комисия нищи "Росенец" - правосъден анклав ли е или точка на пречупване

Комисия нищи "Росенец" - правосъден анклав ли е или точка на пречупване

193 депутати гласуваха "за", Христо Иванов не влиза в комисията