Съдът върна на Софийския университет "Св. Климент Охридски" спорните 19 декара от Ботаническата градина във Варна, съобщава БНТ.

С решението на Варненския окръжен съд беше отменен въводът във владение на частния съдебен изпълнител Станимира Костова-Данова, според който частни лица оградиха въпросния терен.

Това е втори опит за завземане на имота, който е важен за парка, защото там се намират оранжерии и разсадник за защитени видове, нуждаещи се от ежедневни грижи.

Решението на съда е окончателно.

Проверяват чия собственост е теренът на Ботаническата градина във Варна

Проверяват чия собственост е теренът на Ботаническата градина във Варна

ВАП нареди проверка на екоминистъра и областния управител на Варна

Припомняме, през септември 2020 г. Върховната административна прокуратура възложи проверка за това чия собственост е теренът на Ботаническата градина във Варна.

Месец по-рано Районната прокуратура във Варна разпореди на полицията да извърши проверка в Ботаническата градина край Варна по повод жалба на директора на Университетските ботанически градини на СУ, че частни лица са влезли във владение на 18 дка от територията на Ботаническата градина, като се представили за собственици.

През януари тази година обявилите се за собственици на спорните декари частни лица се опитаха да разрушат една от оранжериите, която се намира в Ботаническата градина.

Багер събори част от оранжерията в Ботаническата градина във Варна

Багер събори част от оранжерията в Ботаническата градина във Варна

Градината е собственост на Софийския университет