Българска делегация ще разпита една от „жертвите" на „Наглите" - Васил Маникатов, който в момента се намира в гръцки затвор. Нашенецът замина за южната ни съседка на 21 февруари тази година, но от него „имат нужда" и родните съдебни власти по делото срещу бившето ченге Йордан Костов, заподозрян за връзки с групата на "Наглите".

Маникатов бе сред петимата свидетели, призовани за днешното заседание. Соченият за един от най-влиятелните наркобосове в Югозапада обаче не можа да се яви, тъй като беше екстрадиран в Гърция заради разпространение на около 4 кг хероин през 1996 година. Той е обвинен, че на неустановена дата, но преди 28 април 1996 година, е продал в родния си град Сандански дрогата на двама гръцки граждани.

Васил Маникатов беше похитен от бандата за отвличания, докато излежавал присъда в затворническото общежитие с лек режим в Казичане. Бил е отвлечен, докато чакал в колата жена си и дъщеря си.

Костов пък беше арестуван през 2010 година по подозрение, че имал връзки с тази група. Обвиненията са за склоняване или приемане на подкуп, като ако бъде признат за виновен, може да влезе зад решетките за 6 години.

Делото се води при закрити врата, а през разпит минаха част от подсъдимите по "Наглите". Показания трябва да даде и Маникатов. Тъй като гръцките съдебни власти няма да ни го върнат само за един разпит, прокуратурата и защитата имат две седмици да подготвят въпросите си, след което наша делегация ще замине за Гърция.

Експолицаят Йордан Костов бе задържан през 2010 година при съвместна операция на дирекция "Вътрешна сигурност" и ГДБОП. По-късно Цветан Цветанов го уволни от МВР.
Според различни данни, които излизаха тогава, Костов бе заподозрян за това, че е съдействал на някои от групата на "Наглите", които излежавали леки присъди в общежитието в Казичене, за да го напускат лесно.

На 5 февруари 2010 г. СГС наложи на подсъдимия постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Няколко месеца след това Костов е пуснат под гаранция.