Българската съдебна власт е зацапана с икономически, политически, лобистки и всякакви други влияния. Това я поставя в невъзможност тя да бъде имунна система на обществото и на политическата ни система. Тази тема абсолютно отсъства от дневния ред, заяви пред БНР бившият правосъден министър Христо Иванов, малко преди днешния протест на съдиите.

От днешния протест на съдии пред ВСС има огромен смисъл, категоричен е Иванов, според когото съдийското движение и "неговия граждански близнак" са най-добрият начин за промяна на статуквото.

Магистрати от Софийския районен съд протестират пред ВСС
Обновена

Магистрати от Софийския районен съд протестират пред ВСС

Към съдиите се присъединиха и граждани

"Тези протести са абсолютно безпрецедентни. Няма западно- или източноевропейска страна, в която съдии да излизат на протести. Има протести, които са за чисто синдикални теми - заплати, условия на труд и т.н., но за независимост на съда - това е изцяло български прецедент, с който аз ужасно се гордея", заяви Христо Иванов.

Иванов изтъкна, че дълго време ВСС е отказвал да назначи хора в Софийския районен съд. Това е породило напрежение на заседание на Съвета, тъй като главният прокурор е искал огромен брой служители да бъдат назначени в почивна станция на прокуратурата край морето.

Шефът на Районния съд "остави кораба" на ВСС

Шефът на Районния съд "остави кораба" на ВСС

Методи Лалов хвърли оставка

"Имаше един много показателен момент, в който Цацаров искаше ВСС да вземе решение за назначаване около плюс минус 40 камериерки и друг обслужващ персонал в тази станция. Той явно гледа на нея като своята Хеопсова пирамида", коментира Христо Иванов.

Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка
Обновена

Шефът на Софийския районен съд хвърля оставка

Гневен съм, призна Методи Лалов

По повод разпитите на министри в оставка за темата с турските ваксини, бившият правосъден министър обяви, че премиерът, а и никой друг, не може да отказва на главния прокурор Сотир Цацаров, защото видяхме "парад" на министри пред Следствието.

"Тези хора, които бяха изкарани там, знаеха повече от година за интереса на прокуратурата към тях. В течение на тази година те много внимателно преценяваха всяко свое действие от гледна точка на този интерес, но се ползваха с едни внимателно балансирани взаимоотношения между премиера и прокуратурата", каза Иванов.

Иванов обрисува отношенията на премиера Бойко Борисов с прокуратурата като "теманета пред камерата". По думите на премиера държавното обвинение "страхотно помогнало за борбата с контрабандата", каза Иванов и поясни, че лично той не успял да регистрира някакъв бум на обвинения, свързани с контрабандата. Така ще стане ясно как се поддържаше този компромис, уточни Иванов.

Според него нещата се променили в момента, в който се разбрало че РБ "отива на бунището на историята, напълно заслужено", се започнала подготовка на "почвата преди доклада".

Съдии от Районния съд не позволяват ВСС да им размахва пръст

Съдии от Районния съд не позволяват ВСС да им размахва пръст

Разменят си взаимни обвинения

По повод обявената оставка от председателя на Софийския районен съд Методи Лалов и информацията, че е получил есемес да спре протеста, Христо Иванов коментира: "Има няколко души в тая държава, не е само премиерът, които обичат лично да внушават какво трябва да се прави. Има само един друг човек, чието обаждане премиерът ще се съгласи да прикрива лично - главен прокурор Цацаров" .

Днес се навършва една година, откакто правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, след като предложената от него съдебна реформа не събра необходимата подкрепа в парламента.

Той заяви, че не съжалява за това свое решение, тъй като "истинското начало" на оставката е било на 27 ноември. Тогава по време на извънредно заседание на Министерския дъвет премиерът заявил, че след като Ченалова и Янева ще ги слушаме, той не иска да чуе повече "добър ден", свързано със съдебната реформа.

Според Иванов, това отразява факта, че за първи път министър се е ангажирал с това да иска разследване за корупционен скандал, защото Ченалова и Янева са корупционен скандал. Мнението, че това било кабинет без корупционен скандал, е смехотворно, категоричен е Иванов.

"Аферата "Яневагейт" е огромен корупционен скандал, свързан с много преплетени опити за влияние върху съдебната власт в рамките на една утвърдена мрежа за оказване и търгуване на влияние", заяви Христо Иванов и поясни, че желанието на големите политически играчи е темата за огромното влияние на главния прокурор да не присъства в дневния ред.

По време на разговора Христо Иванов увери, че няма намерение да се включва "в ничия конфигурация и ничий политически проект".