Съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогираните зад волана. Това заявяват от Европейския център за транспортни политики в своя позиция.

Те посочват, че още през април са сигнализирали главния прокурор и Министерството на правосъдието за сериозни дефицити при разследването на пътно-транспортни произшествия. Сред тях е и липсата на възможност всяка от страните да бъде представена максимално обективно в правораздавателния процес поради невъзможността за възлагане на експертизи на лица, които не са вписани в регистрите на съда.

От центъра подчертават, че е минало доста време от внасянето на предожението за създаване на междуведомствена работна група, но заинтересоваността на прокуратурата и Министерството на правосъдието оставали нищожни към тези теми.

Те изтъкват, че един от най-съществените правни казуси, които пряко засягат пътната безопасност, е процедурата за установяване на наличието на алкохол и наркотици и това дали даден водач е карал под тяхно влияние.

Само 9 осъдени пияни и дрогирани шофьори от началото на годината

Само 9 осъдени пияни и дрогирани шофьори от началото на годината

Това сочат данни пт правосъдното министерство

Според центъра има значителни несъвършенства на процесите по установяването на употребата на забранените вещества и това позволява на системни нарушители да продължават да шофират, което може да завърши фатално. Като пример те напомнят за катастрофата, при която загина телевизионният водещ Милен Цветков.

От Центъра напомнят и за случая с актьора Явор Бахаров, който е карал под въздействието на наркотични вещества. Той беше осъден на една година ефективно излежаване на присъдата. Сега обаче адвокатите на актьора се опитват да убедят ВАС да отмени някои текстове от наредбата за установяване на употребата на алкохол и наркотици, която се използва от МВР.

От Центъра предупреждават, че това е опасна тенденция на оспорване на правилата от страна на водачи, които доказано системно нарушават правилата. Тази тенденция приучава всички, че нарушаването на правилата на движение е простима грешка, която с правни трикове ще им позволи да избегнат наказанието, което по принцип би трябвало да ги дисциплинира, посочва се в позицията.

Европейският център за транспортни политики апелира българския съд да не проявява снизхождение към подобни прояви на неспазване на законите и призовава за експертен диалог по въпросите на пътната безопасност с участието на главния прокурор, министъра на правосъдието, Народното събрание и всички заинтересовани страни. Целта е да се създаде набор от правни документи, които няма да позволяват на виновните водачи лесно да се изплъзват.

Над 270 катастрофи с пияни и дрогирани шофьори за по-малко от 4 месеца у нас

Над 270 катастрофи с пияни и дрогирани шофьори за по-малко от 4 месеца у нас

През цялата 2019 г. катастрофите с пияни водачи са били общо 862