Вчера Софийска районна прокуратура е връчила обвинителни актове на Ивайло Нинов за хулиганство и на Любомир Линков за противозаконно възпрепятстване органите на реда.

Двамата бяха задържани при безредиците на ъгъла на бул. Васил Левски и ул. Оборище на 30 юли по време на протестни действия на партия "Атака", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Бързото производство срещу тях в 5-то РУ на МВР приключи на 31 юли и беше изпратено в Районната прокуратура.
Очаква се насрочването на съдебно заседание. От партия "Атака" твърдяха, че полицейските действия спрямо активистите са незаконни и са били подложени на насилие.

Официално от Атака
В началото на днешния ден от пресцентъра на МВР бе разпространена информация, засягаща явяването на симпатизанти на АТАКА пред съда. Тази информация беше крайно подвеждаща и неточна. Там се казваше, че симпатизантите на АТАКА са носили демонстративно вериги в себе си, а както прокуратурата и свидетелите посочват - това не е вярно.

Припомняме, на 30 юли служителите на реда спряха за проверка четирима младежи от партия "Атака". Независимо от опита им да възпрепятстват работата на униформените, те бяха отведени в сградата на 5-то РПУ за проверка.

Тогава се разрази и скандалът, след като за малко бе задържан и евродепутатът от Атака Димитър Стоянов.

В младежите бяха намерени верига, парчета арматурно желязо, пригодени като палки, нож и карабинери за алпийски въжета, които могат да служат като бокс. Малко по-късно пред сградата на районното управление се събраха симпатизанти на партия "Атака".

Пострадаха и трима полицаи, двама от тях бяха ударени с дръжките на знамена. Симпатизантите хвърлиха и пиратки срещу полицейския кордон, от които никой не е пострадал, съобщават от пресцентъра на МВР.

По-късно днес от партия "Атака" категорично опровергаха информацията, че в двамата задържани са били намерени вериги, парчета арматурно желязо и нож.

Те уточниха, че от активистите на партията е бил иззет единствено карабинер.