Бивш директор на Специализирани болници за рехабилитация е предаден на съд за неизпълнение на служебните си задължения, съобщиха от прокуратурата.

От Окръжна прокуратура - Монтана предадоха на съд А. Савов. Той е обвинен в извършване на престъпление по чл. 219, ал. 1 вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Между 01.02.2010 г. до 02.09.2013 г. Савов е заемал длъжността директор на филиала в гр. Вършец на "Специализирани болници за рехабилитация - национален комплекс" ЕАД гр. София.

"СБР - НК" ЕАД е акционерно дружество с държавно имущество. Едноличен собственик на неговия капитал е Министерството на здравеопазването. Филиалът на търговското дружество във Вършец е със 100% държавно участие и е "организация от публичния сектор" по смисъла на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Савов като директор на филиала, следвало да създаде организация и система за вътрешен финансов контрол, да прилага нормативната уредба за оперативното управление, да извършва контрол по нейното прилагане и като цяло да управлява по законосъобразен начин финансовите и материалните ресурси на филиала.

Въпреки това той не осъществил контрол върху дейността на отговорния счетоводител на филиала - Д. Витанова, а изцяло се доверил на нея. Обвиняемият издал заповеди, с които определил като подотчетни лица себе си (като директор на филиала) и отговорния счетоводител.

Той не съобразил, че самият той и Витанова са с контролни функции и съгласно "системата за двоен подпис" и утвърдената финансово-счетоводна дейност не могат да бъдат подотчетни лица и да получават служебен аванс от касата на филиала.

Савов допуснал Витанова да съвместява няколко функции на отговорност по одобряване, изпълнение, осчетоводяване и контрол. Той предоставил част от правомощията си като директор на отговорния счетоводител.

Витанова се възползвала от това и вместо да контролира финансите на филиала, започнала неправомерно да получава служебни аванси от касата на дружеството, както и да допуска такива аванси да бъдат предоставяни и на други подотчетни лица.

Тези парични средства не били отчитани, а били разходвани без наличие на първични документи и посредством неистински фактури за удостоверяване на разходи. По този начин част от подотчетните лица присвоявали получените като аванс суми и причинявали вреда на ръководения от Савов филиал.

Счетоводната експертиза установява, че за времето на неговото управление на "СБР - НК" ЕАД гр. Вършец размерът на присвоените суми възлиза на 45 313,85 лв.

През 2013 г. въз основа на заповед на изпълнителния директор на "СБР - НК" ЕАД била извършена цялостна проверка на филиала във Вършец, при която били констатирани множество нарушения. Същевременно касиерът на филиала подал сигнал до МВР, Районна прокуратура - Берковица и "СБР - НК" ЕАД с данни за случващото.

Извършеното от обвиняемия Савов деяние е престъпление против стопанството. То се изразява в неполагане на достатъчно грижи за възложената работа и неизпълнение на служебни задължения от длъжностно лице. От това са последвали значителни щети за "Специализирани болници за рехабилитация - национален комплекс" ЕАД гр. София.