Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже с инициали Г.Ш. и Й.Г на 29 и 31 години за измама. На 06.07.2022 и на 26.07.2022 г. те са обещали на двама души че ще им доставят палети - за 2000 лв. и на другия - за 1140 лв., но не ги доставили.

Двамата са действали в района на столицата - в квартал "Филиповци" и кв. "Модерно предградие". По случая е образувано досъдебно производство за престъпление, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода". Предвид възможността да извършат друго престъпление, мъжете са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за предприемане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.

С наближаване на зимния сезон търсенето на пелети се увеличава, а в края на септември месец омбудсманът Диана Ковачева поиска да се направи проверка за спекула както на тези продукти, така и при търговията с дърва за огрев. Преди една година от МВР Плевен съобщиха и че попадат на случаи, при които схемите за телефонни измами се преплитат със схема за купуване на пелети по интернет.