Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе в съда обвинителен акт спрямо Петър Паунов, кмет на Община Батак, за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения, като е съставил и утвърдил Акт за частна общинска собственост, с който променил собствеността на поземлен имот в местността "Язовир Батак", зона А, в землището на Батак, обл. Пазарджик, от държавна собственост в общинска частна собственост.

Не е зачел влязло в сила решение на Районен съд-Пещера, в сила от 12 юни 2014 г., с което имотът е признат за собственост на държавата чрез Министерството на земеделието, храните и горите, с цел да набави облага за Община Батак в размер на 2 400 лева и на трето лице, станало собственик на имота, както и да причини вреда на държавата, изразяваща се в неблагоприятно изменение в имотното състояние на Министерството и от това могат да настъпят неблагоприятни имуществени вредни последици.

Петър Паунов е предаден на съд и за това, че в качеството си на длъжностно лице - кмет на Община Батак, заемащо отговорно служебно положение, е превишил властта си, като е внесъл предложение, от 12 септември 2015 г., до председателя на Общинския съвет-Батак, за продажба на горепосочения имот, и по този начин е осъществил неследващи му се правомощия да се разпорежда с имоти държавна собственост, като предложението е гласувано от Общинския съвет и с договор от 13 ноември 2015 г. е последвала продажба на земя - част от имот, държавна собственост на стойност 2 400 лева, на трето лице.

По делото са били изискани и приложени документи, разпитани свидетели и извършени експертизи.