Неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община (СО) по отношение на високите нива на замърсяване в София.

Организациите, обединени под името "Група за чист въздух", съдят СО "от името на всички живущи, работещи и учащи в столицата" за бездействието в периода 2015-2017 г. За този период, въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ), СО не предприема никакви мерки, за да предпази населението, посочват от инициативата.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите

Активистите посочват, че София е столицата с най-мръсен въздух в целия Европейски съюз и един от най-замърсените градове в цяла Европа. Активистите споделят още, че редица европейски столици приемат проблема със замърсяването като предизвикателство, за което се изработват нови иновативни решения за намаляване на емисиите, както и зелени и модерни политики в сферата на транспорта и градоустройството. В този контекст "... Столичната община е допуснала да управлява града без приета стратегия цели две години", твърдят от "Група за чист въздух".

От инициативата отбелязват, че последната приета стратегия е изтекла през 2014 г. Предвид скандалния начин на приемането на гласуваната преди седмица Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020 г., организациите изразяват съмнения и относно нейната законосъобразност и ефективност.

По изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 милиарда евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха. "Група за чист въздух" споделя и доклада на СЗО за 2016г., според който около 9 000 човека годишно умират в България от болести, които се дължат на замърсен въздух.

Замърсеният въздух задълбочава белодробните заболявания

Замърсеният въздух задълбочава белодробните заболявания

Това се превръща във все по-социално значим проблем

Имайки предвид тези доводи, организациите очакват от Софийския градски съд да установи дали и колко в периода 2015 - 2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София.

Организациите целят и да задължат СО да предприеме незабавни компенсиращи действия, които предварително да бъдат обсъдени с граждани и организации. "Ако успешно осъдим общината по този иск, това ще даде право на всички потърпевши от мръсния въздух на свой ред да завеждат дела на база подобно решение", заявяват от "Група за чист въздух".

Проверяват вредните емисии на колите в София

Проверяват вредните емисии на колите в София

Проверяват за завишени норми на вредни емисии и шум

От инициативата посочва и конкретни мерки към новоизбрания зам.-кмет по екологията Йоана Христова. Активистите искат да се оповестява адекватна и навременна информация за предстоящи и настоящи замърсявания, както и да се ограничава движението на автомобили в периодите на замърсяване.

От "Група за чист въздух" настояват още за приоритетно развиване на градския транспорт, което да доведе до по-малко жители, пътуващи с лични автомобили. Според активистите трябва още да се прекратят плановете за изгаряне на отпадъци в Топлофикация, както и да бъдат създадени зони с ниски емисии на вредни вещества в столицата.

СОС се съгласи за безплатния градски транспорт при замърсяване на въздуха

СОС се съгласи за безплатния градски транспорт при замърсяване на въздуха

Приеха Програма за качеството на въздуха в София до 2020 г.

В "Група за чист въздух" се обединяват организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", "Асоциация Диабет тип 2" и "Център за независим живот", както и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те се надяват подобни искове да се заведат и в други градове в страната, за да може на този проблем да се обърне сериозно внимание.