Съдят управител на общинско дружество за безопасност в Благоевград.

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу управител на общинско дружество за безопасност.

През 2013 г. обвиняемият бил избран от Общинския съвет в град Сандански за управител на "Увекс" ЕООД, чийто едноличен собственик е общината.

В 25 юли 2013 г. в Общински съвет в Сандански било постъпват 175 допитвания от жители и собственици на имоти в с. Кръстилци относно възможността за водоснабдяване на селото с питейна вода. Писмото било представено на вниманието на кмета, който го препратил на "Увекс" ЕООД за решаване по компетентност.

След две седмици вече бил изготвен проект за обект "Водоснабдяване с. Кръстилци, община Сандански", придружен с количествената стойностна сметка. По проекта било предвидено изграждането на външен водопровод, селищна водопроводна мрежа и възстановяване на улична настилка. Общинският съвет приел решение за изработване на Подробен устройствен план - парцеларен план за трасе на водопровод за с. Кръстилци.

В качеството на управител на "Увекс" ЕООД обвиняемият разпоредил да се изгради довеждащ водопровод от съществуващ каптаж "Хралупата до НР "Кръстилци", като дейностите продължили в периода януари - април 2014 г. При строителството били използвани материали от склада на дружеството, както и заплащани необходимите разходи за извършваните дейности.

Оказало се, че действията за изграждането на водопровода били извършени без необходимите разрешителни. Преди започването на строителните дейностите не било извършено и предварително проучване на качеството на водата, което е задължително условие при проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителните системи. Така Гикински разрешил финансирането на проекта със средства на "Увекс" ЕООД, но се оказало, че качеството на водата от вече изграденото съоръжение не отговаря на необходимите изисквания за питейно-битови цели.

Съдебно-счетоводната експертиза установява, че разходите за направата на обекта възлизат на над 90 хиляди лева.

Предстои насрочването на делото срещу обвиняемия, причинил значителна имуществена вреда на общинското дружество.